بهترین قرص های کاهش چربی و کلسترول خون
کلسترول و تری گلیسیریدها برای عملکرد بدن ما مهم هستند، اما زمانی که بیش از حد بالا باشند، میتوانند افراد را در معرض خطر بیماری قلبی و سکته قرار دهند. راههای مختلفی برای بازگرداندن چربی خون به حالت نرمال وجود دارد که یکی از آنها درمان دارویی است. داروهای مختلفی برای این مسئله وجود دارد که هر یک مکانیزم عمل خود را دارد و با توجه به شرایط بیمار برای او تجویز میشود. در این مطلب از داروخانه آنلاین دارودراگ قصد داریم مهمترین داروهای کاهش چربی خون را با هم بررسی کنیم.
چربی خون چیست؟
چربی خون به این معنی است که سطوح بالایی از چربی (یا لیپیدها) در خون وجود دارد. این چربیها شامل کلسترول و تری گلیسیرید هستند. چربیها در آب حل نمیشوند. برای این که آنها در خون (که بیشتر از آب تشکیل شده است) حمل شوند، با ماده دیگری به نام پروتئین ترکیب میشوند و لیپوپروتئین ایجاد میکنند. سه نوع لیپوپروتئین در بدن وجود دارد:
- لیپوپروتئین با چگالی کم (یا LDL)
- لیپوپروتئین با چگالی بالا (یا HDL)
- تری گلیسیرید
LDL بیش از حد یا کلسترول «بد» میتواند در شریانها (رگهای خونی که خون را در سراسر بدن حمل میکنند) جمع شود و به مرور زمان باعث بیماری قلبی یا سکته شود. از سوی دیگر، داشتن بیش از حد HDL یا کلسترول «خوب»، با کمک به حذف تجمع LDL از شریانها، از قلب محافظت میکند. سطوح پایین HDL و تری گلیسیرید بالا نیز میتواند باعث افزایش تجمع چربی در شریانها و ایجاد بیماری قلبی شود، به ویژه در افرادی که چاق هستند یا دیابت دارند. برای درمان این مسئله داروهایی با رویکردهای مختلف وجود دارد که در زیر آنها را بررسی میکنیم.
استاتینها
این دسته از داروها که به عنوان مهارکنندههای HMG CoA ردوکتاز نیز شناخته میشوند، از مهمترین و اصلیترین داروهای کاهش چربی خون هستند. مکانیزم عمل استاتینها جلوگیری از تشکیل کلسترول در کبد است که همین هم سبب کاهش کلسترول در گردش خون میشود. استاتین ها در کاهش LDL (کلسترول بد) موثرتر هستند. البته آنها همچنین به کاهش تری گلیسیرید و افزایش کلسترول HDL (خوب) هم کمک میکنند.
بیشتر عوارض جانبی استاتینها خفیف هستند و با عادت کردن بدن از بین میروند. مشکلات عضلانی و ناهنجاریهای کبدی نیز از عوارض نادر هستند، با این وجود پزشک ممکن است آزمایشهای منظم عملکرد کبد را تجویز کند.
استاتینها در فرمها و اسامی مختلفی وجود دارد که هر یک بنابر شرایط بیمار و نوع نیازهای او ممکن است مورد تجویز قرار بگیرند:
- آتورواستاتین
- فلوواستاتین
- لوواستاتین
- پراواستاتین
- روزوواستاتین کلسیم
- سیمواستاتین
زنان باردار یا افرادی که بیماری کبدی فعال یا مزمن دارند نباید استاتین مصرف کنند. علاوه بر این، اگر استاتینها به اندازه کافی به شما کمک نکنند، یا عوارض جانبی نامناسبی برای شما ایجاد کنند، داروهای دیگر مربوط به کاهش چربی خون مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر اینها در صورتی که بیمار سابقه ابتلا به عارضههای قلبی را داشته باشد یا این که بیشترین میزان دوز استاتین را استفاده کرده و همچنان کاهش چربی خون به اندازه کافی روی نداده باشد، ممکن است یک یا چند مورد از داروهای زیر نیز برای او تجویز شوند که همگی قابل استفاده در ترکیب با استاتینها نیز هستند.
ازتیمایب (مهارکننده جذب کلسترول)
این ماده از جذب کلسترول در روده جلوگیری میکند و رایج ترین عامل غیر استاتینی است. ازتیمایب سطح کلسترول LDL را 20 تا 25 درصد کاهش میدهد و عوارض جانبی نسبتا کمی دارد. این دارو معمولاً همراه با یک استاتین تجویز میشود، اما در بیمارانی که نمیتوانند استاتین را تحمل کنند نیز به تنهایی استفاده میشود. هنگامی که ازتیمیب در ترکیب با استاتین پس از یک سندرم حاد کرونری (مثلاً حمله قلبی) استفاده میشود، خطر ابتلا به یک رویداد قلبی عروقی دیگر را کاهش میدهد.
عوامل جذب کننده اسید صفراوی
این داروها به اسیدهای صفراوی در روده متصل میشوند، میزان کلسترول جذب شده توسط بدن را از غذاها کاهش میدهند و به این ترتیب باعث میشوند روده از شر کلسترول بیشتری خلاص شود و کاهش چربی خون را شاهد باشیم.
در عین حال عوارض جانبی این داروها ممکن است شامل حالت تهوع، نفخ، گرفتگی عضلات و آسیب کبدی باشد، هرچند که مصرف مکملهای فیبری خاصی گاهی اوقات میتواند دوز مورد نیاز و عوارض جانبی را کاهش دهد. به علاوه ممکن است این داروها با داروهای دیگر مانند وارفارین و یا ویتامینهای محلول در چربی تداخل داشته باشد که مصرف قرص با فاصله زمانی در روز میتواند برخی از این مشکلات را حل کند. از مشهورترین داروهای جذب کننده اسید صفراوی میتوان به کلیسترامین و کولستیپول اشاره کرد.
مهارکنندهای PCSK9
مهارکنندههای PCSK9 داروهای قدرتمندی برای کاهش چربی خون هستند. آنها برای کاهش کلسترول LDL (بد) به پروتئینهای روی سلولهای موجود در کبد متصل میشوند و آنها را غیرفعال میکنند. این دارو البته به صورت تزریقی است و معمولا هر دو تا چهار هفته یکبار تزریق میشود. جدا از واکنشهای پوستی خفیف در محل تزریق، مهارکنندهای PCSK9 عوارض جانبی کمی دارند. با این حال نسبتا گرانقیمتتر بوده و استفاده از آنها محدود به بیماران تحت درمان با حداکثر استاتینهای تحمل شده و ازتیمیب است که دارای افزایش مداوم کلسترول LDL هستند. از معروفترین داروهای مهارکنندهای PCSK9میتوان به اوولوکمب اشاره کرد.
مهار کنندههای آدنوزین تری فسفات سیترات لیاز (ACL)
مهارکنندههای ACL در کبد و برای جلوگیری از تولید کلسترول به کار میروند. این دسته از داروهای کاهنده کسترول در ترکیب با تغییرات سبک زندگی و استاتینها برای کاهش چربی خون بیشتر در بزرگسالان مبتلا به هیپرکلسترولمی خانوادگی و بیماران مبتلا به بیماری قلبی که نیاز به کاهش بیشتر LDL دارند استفاده میشود. از داروهای این دسته میتوان به بمپدوئیک اسید و ترکیب بمپدوئیک اسید و ازتیمیب (Nexlizet) اشاره کرد.
در کنار داروهای معرفی شده، داروهای زیر پایین آورده تری گلیسیرید بوده و تاثیر خفیفی نیز برای کاهش کلسترول بد دارند که با صلاحدید پزشک ممکن است تجویز شوند:
فیبراتها
مشتقات اسید فیبریک دسته دیگری از داروهای کلسترول را تشکیل میدهند که سطح چربی خون، به ویژه تری گلیسیرید را کاهش میدهند. مشتقات اسید فیبریک همچنین ممکن است سطح HDL را افزایش دهند که به آن کلسترول خوب نیز گفته می شود، در حالی که تولید LDL کبد را کاهش میدهند و به این ترتیب سبب کاهش چربی خون شوند. البته افرادی که بیماری کلیوی یا کبدی شدید دارند نباید فیبرات مصرف کنند. جمفیبروزیل، فنوفیبرات و کلوفیبرات زیر دسته داروهای فیبرات محسوب میشوند.
نیاسین (نیکوتینیک اسید)
نیاسین یک نوع ویتامین B است که میتواند به کاهش چربی خون کمک کند. عوارض جانبی نیاسین ممکن است شامل گرگرفتگی، خارش و ناراحتی معده باشد. نیاسین در بیماران دیابتی نیز با احتیاط مصرف میشود زیرا می تواند سطح قند خون را افزایش دهد. نیاسین به صورت نسخهای و به عنوان یک مکمل غذایی عرضه میشود. در مورد بیماریهای مرتبط با چربی خون باید حتما نیاسین را با نظر پزشک مصرف کنید و از خرید مکملهای بدون نسخه خودداری کنید.
اسید چرب امگا 3
این روغن از روغن ماهی به دست میآید که از نظر شیمیایی تغییر یافته و خالص شده است. اسید چرب امگا 3 همراه با تغییرات رژیم غذایی برای کمک به افراد با سطوح تری گلیسیرید بالا استفاده میشود. امگا۳ میتواند به کاهش ترشح تری گلیسیرید و پاکسازی تری گلیسیرید و در نهایت کاهش چربی خون کمک کند. البته باید تحت نظر پزشک از این دارو استفاده کنید، به علاوه افراد مبتلا به آلرژی به ماهی یا صدف ممکن است واکنش نامطلوب شدیدی به استفاده از امگا۳ داشته باشند.
جمع بندی
داروهای مناسب برای کاهش چربی خون باید حتما با تجویز پزشک مصرف شوند و در حین درمان نیز باید تحت نظر باشید. به علاوه فراموش نکنید که بهترین راه کاهش چربی خون قبل از هر چیز، اصلاح سبک زندگی است و این کار را میتوانید با کمتر کردن مصرف چربیهای اشباع شده و بیشتر کردن فعالیت ورزشی خود انجام دهید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.