آیا کهیر خطرناک است؟
کهیر نوعی ضایعهی پوستی خارشدار و ناراحت کننده است که در اثر قرار گرفتن در معرض عوامل حساسیتزا ایجاد میشود.کهیر وضعیت نگران کنندهای نیست و خود به خود برطرف میشود. با این حال از بین رفتن کهیر، پایان ماجرا نیست، هنوز هم ممکن است کهیرهای جدیدی ظاهر شوند. در این مطلب از مجله دارودراگ با ما همراه باشید تا با هم نگاهی بیندازیم به چیستی کهیر، انواع آن و روشهای درمانی که برای آن وجود دارد. همراه ما باشید.
کهیر چیست؟
کهیر (به انگلیسی Hives یا urticaria) جوش متورم قرمز و خارشداری است که روی پوست ایجاد میشود. این ضایعهی پوستی، قرمز، صورتی یا گوشتی است و ایجاد سوزش میکند. در بیشتر موارد کهیر در اثر حساسیت به دارو یا غذا یا واکنش آلرژیک به محرکهای محیطی ایجاد میشود.
در اکثر موارد، کهیر مشکلی حاد (موقتی) است که با مصرف دارو از بین میرود. معمولا ضایعات ناشی از کهیر خود به خود برطرف میشوند. با اینحال کهیرهای مزمن یا آنهایی که به دنبال واکنشهای آلرژیک شدید ایجاد میشوند، نگران کننده هستند.
چه عواملی باعث کهیر میشود؟
کهیر در اثر واکنش آلرژیک به چیزی ایجاد میشود که در معرض آن قرار گرفته یا آن را خوردهاید. اگر واکنش آلرژیک داشته باشید، بدن شما شروع به آزاد کردن هیستامین میکند. هیستامین مادهی شیمیایی است که بدن برای دفاع از خود در برابر عفونت و سایر مهاجمان خارجی تولید میکند.
متاسفانه، هیستامین در برخی افراد باعث ورم، خارش و علائم دیگری میشود که به عنوان کهیر شناخته میشوند. کهیر میتواند در اثر عواملی مانند گردهی گل، دارو، غذا، موی حیوانات و نیش حشرات ایجاد شود.
لازم به ذکر است کهیر به غیر از آلرژنها در اثر عوامل دیگر هم ایجاد میشود. مثلا خیلی از افراد در اثر استرس، پوشیدن لباسهای تنگ، ورزش کردن، بیماری یا عفونت دچار کهیر میشوند. گاهی اوقات کهیر در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دمای سرد یا گرم یا تحریکات ناشی از تعریق ایجاد میشود. در نهایت با توجه به اینکه محرکها بالقوهی زیادی وجود دارد، بسیاری از اوقات علت اصلی کهیر مشخص نمیشود.
برای از بین بردن جوش و بهبود آبرسانی در پوست میتوانید کرم آبرسان راکوتن استفاده کنید. این محصول، یک آبرسان و ضدجوش تخصصی است که برای کاهش خارش و لک ناشی از کهیر هم میتوانید مفید باشد.
چه کسانی در معرض خطر قرار دارند؟
کسانی که آلرژی دارند، بیشتر کهیر میزنند. اگر دارو مصرف میکنید، یا به غذا یا مادهی خاصی حساسیت دارید، ممکن است در معرض ابتلا به کهیر قرار داشته باشید. همچنین اگر عفونت دارید یا از سلامت خوبی برخوردار نیستید، کاندیدای مناسبی برای کهیر هستید.
کهیر چه شکلی است؟
مشهودترین علامت کهیر، جوشهای متورمی است که روی پوست ظاهر میشوند. ممکن است این جوشها قرمز یا همرنگ پوست باشند. جوشها میتوانند کوچک و گرد یا بزرگ و بدون شکل مشخص باشند. کهیرها خارش دارند و بصورت خوشهای در منطقهی آسیب دیدهی پوست ظاهر میشوند. ممکن است شکل کهیر تغییر کند، بزرگ شود و نواحی دیگر پوست را هم درگیر کند.
ممکن است کهیر بارها ناپدید و مجددا ظاهر شود. کهیر میتواند از نیم ساعت تا یک روز ادامه داشته باشد. اگر کهیر را فشار دهید، پوست سفید میشود. گاهی اوقات کهیرها تغییر شکل میدهند یا به یکدیگر متصل شده و تشکیل یک ضایعهی بزرگ و برآمده را میدهند.
کهیر میتواند در هر نقطهای از پوست ظاهر شود. چنانچه کهیر اطراف گلو یا روی زبان ایجاد شود، یا فرد دچار مشکلات تنفسی شود، مراجعه به بیمارستان جهت دریافت مراقبتهای اورژانسی ضروری است.
بیشتر بخوانید: لک پوستی چیست و چطور از دست آن خلاص شویم؟
چطور کهیر را تشخیص دهیم؟
افرادی که سابقهی کهیر دارند به محض ظهور علائم متوجه آن میشوند.
پزشک برای تشخیص کهیر علاوه بر معاینهی فیزیکی سوالاتی در مورد علائم و عوامل محرک مطرح میکند. همچنین از بیمار درخواست میکند دفترچهای برای یادداشت و پیگیری موارد زیر تهیه کند:
- فعالیتهای روزانه
- داروها، مکملها و دمنوشهایی که مصرف میکند
- خوراکیها و نوشیدنیهایی که در طول روز میخورد
- منطقهی بروز کهیر و مدت زمان ادامه داشتن آن
- شدت درد و تورم کهیرها
اگر معاینهی بدنی و تاریخچهی پروندهی پزشکی فرد نشاندهندهی وجود یک مشکل جدی باشد، پزشک درخواست انجام آزمایشات ویژهای را میدهد. گاهی اوقات لازم است کهیر نمونهبرداری و مورد آزمایش قرار گیرد.
کهیر چه خطرات و عوارضی دارد؟
کهیر منجر به مرگ نمیشود. جوشهای ناشی از کهیر بدون هیچ عارضهای برطرف میشوند.
با این حال برخی افراد دچار خارش شدید میشوند. خاراندن تهاجمی پوست باعث ایجاد زخم و خراشهایی میشود که خطر عفونت ثانویه را بالا میبرند.
انواع کهیر
کهیرهای ناشی از واکنشهای آلرژیک
رایجترین علت کهیر، واکنش آلرژیک است. واکنش آلرژیک میتواند در اثر حساسیت به هر مادهای ایجاد شود. برخی از شایعترین آلرژنها عبارتند از:
- غذاها (اعم از آجیل، شیر و تخممرغ)
- موی حیوانات خانگی
- گردهی گل و گیاهان
- گرد و غبار
- نیش حشرات
- مصرف دارو (خصوصا آنتیبیوتیک، داروهای سرطان، ایبوپروفن)
در بیشتر موارد کهیرهای ناشی از واکنشهای آلرژیک با مصرف داروهای ضدآلرژی و دوری از عامل محرک برطرف میشوند.
کهیرهای ناشی از آنافیلاکسی
آنافیلاکسی نوعی واکنش آلرژیک شدید و کشنده است. در چنین مواردی کهیر با تنگی نفس، حالت تهوع یا استفراغ، ورم شدید و سرگیجه همراه است. اگر فکر میکنید دچار آنافیلاکسی شدهاید با اورژانس تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: چگونه پوستی جوان داشته باشیم؟
کهیرهای مزمن
کهیر مزمن، ضایعهی مداومی است که علت مشخصی ندارد. این وضعیت منجر به ایجاد ضایعات مکرری میشود که زندگی را تحت تاثیر قرار میدهند. کهیر مزمن بین 6 هفته تا چند ماه یا چند سال ادامه دارد.
اگر جوشهای متورمی داشته باشید که طی 6 هفته برطرف نشوند، احتمالا به کهیر مزمن مبتلا هستید. این وضعیت کشنده نیست، اما درمان آن سخت و طولانی است. کهیر مزمن میتواند نشانهی مشکلات زمینهای از جمله موارد زیر باشد:
- بیماری سلیاک
- لوپوس
- دیابت نوع 1
- روماتیسم مفصلی
- تیروئید
کهیر مزمن ناراحتکننده است و در خواب و فعالیتهای روزانه اختلال ایجاد میکند. مصرف آنتی هیستامین و داروهای ضد خارش برای بسیاری از افراد تسکین موقت به همراه میآورد.
کهیرهای درماتوگرافیسم
این مدل کهیرها از نوع حاد خفیف هستند. فشار مداوم روی پوست یا خراش بیش از حد باعث ایجاد آنها میشود. معمولا کهیر درماتوگرافیسم ظرف مدت کوتاهی خود به خود برطرف میشود.
کهیرهای وابسته به دما
تغییر دما منجر به ایجاد کهیر در افرادی میشود که به این تغییرات حساس هستند. کهیرهای وابسته به سرما در اثر قرار گرفتن در معرض آب و هوای سرد ایجاد میشوند. کهیرهای وابسته به گرما در اثر حرارت ناشی از ورزش ایجاد میشوند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا خوابیدن روی تخت سولاریوم هم باعث ایجاد کهیرهایی میشود که به کهیر خورشیدی معروف هستند.
کهیرهای وابسته به عفونت
عفونتهای ویروسی و باکتریایی هم میتوانند منجر به ایجاد کهیر شوند. عفونت ادراری و گلو درد از جمله رایجترین عفونتهای باکتریایی هستند که منجر به کهیر میشوند. ویروسهایی که باعث مونونوکلئوز عفونی، هپاتیت و سرماخوردگی میشوند هم میتوانند کهیر ایجاد کنند. برخی افراد مبتلا به کووید-19 هم کهیر را به عنوان یکی از علائم خود گزارش دادهاند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار کهیر شَدید یا مداوم شُدید به پزشک مراجعه کنید.
کهیر مزمن خطر یا عارضهی جانبی خاصی ایجاد نمیکند. اگر کهیر به دنبال واکنشهای آلرژیک جدی ایجاد شود، درمان ضروری است. علائم و نشانههای آنافیلاکسی عبارتند از:
- سرگیجه
- تنگی نفس
- ورم لبها، پلک و زبان
کهیر چطور درمان میشود؟
اولین گام درمان کهیر، تشخیص آن است. در بیشتر موارد، پزشک کهیر را از طریق معاینهی فیزیکی تشخیص میدهد. در افراد مبتلا به کهیر، جوشهای متورم روی پوست کاملا مشخص هستند. ممکن است پزشک برای تشخیص علت کهیر درخواست آزمایش خون یا پاتولوژی بدهد، خصوصا اگر کهیر در اثر واکنشهای آلرژیک ایجاد شده باشد.
اگر کهیر ارتباطی به واکنشهای آلرژیک یا مشکلات سلامت نداشته باشد، نیازی به درمان نیست. با این حال احتمال دارد پزشک برای تسکین موقت علائم درمانهای زیر را تجویز کند:
- مصرف آنتی هیستامینهایی مانند دیفنهیدرامین یا ستیریزین
- خودداری از تحریک نواحی درگیر
- دوری کردن از آب داغ که ممکن است کهیر را تشدید کند
- استحمام با آب خنک یا ولرم و غوطهور شدن در محلول جوش شیرین یا جوی دوسر
از آنجایی که کهیر به دنبال واکنشهای آلرژیک ایجاد میشود، درمان قطعی ندارد. بهترین راه شناسایی عامل محرک و دوری کردن از آن است.
آیا کهیر قابل پیشگیری است؟
اگر سابقهی ابتلا به کهیر را داشتهاید میتوانید با تغییرات سادهای از بروز مجدد آن جلوگیری کنید.
- اگر حساسیت دارید و عامل آن را میدانید، از قرار گرفتن در معرض مادهی محرک خودداری کنید
- تزریق آمپول آلرژی هم گزینهی دیگری است که میتواند احتمال ایجاد کهیر را کاهش دهد
اگر اخیرا دچار کهیر شدهاید از پوشیدن لباسهای تنگ و قرار گرفتن در معرض دمای غیر متعادل و رطوبت بالا خودداری کنید.
جمعبندی
کهیرهای خفیف، بیخطر تلقی میشوند؛ کهیر زمانی خطرناک است که در اثر واکنشهای آلرژیک جدی ایجاد شده باشد و باعث ورم گلو شود. اگر میخواهید دچار عوارض خطرناک نشوید، در صورت ابتلا به کهیر به پزشک مراجعه کنید.
اگر این مطلب برایتان مفید بود، پیشنهاد میکنیم مطلب «محصولات ترمیم کننده پوست» را هم مطالعه کنید. همچنین شما میتوانید انواع محصولات مراقبت از پوست را به صورت آنلاین از داروخانه آنلاین دارودراگ خریداری و درب منزل تحویل بگیرید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.