داروهای آرامش بخش و درمان افسردگی را بشناسید
افسردگی، یکی از شایعترین مشکلات روحی و روانی است که درصد زیادی از افراد حداقل یکبار در طول زندگی تجربه میکنند. این اختلال بهسادگی قابل درمان است، اما در صورت عدم درمان میتواند پیچیدهتر، مقاوم به درمان و یا حتی به اختلالات روانی دیگری منجر شود. خوشبختانههای داروهای زیادی برای درمان افسردگی تولید شدهاند که کارکرد آنها به اثبات رسیده است. برای آشنایی بیشتر با انواع دارو افسردگی با داروخانه آنلاین دارودراگ همراه باشید.
قرصهای ضد افسردگی
بیایید ابتدا به این سوال جواب دهیم که دارو افسردگی چیست؟
برای جواب به این سوال، باید به نکته مهمی توجه کنیم. احتمالا میدانید که دو راهکار عمده برای درمان افسردگی وجود دارد؛ راهکارهای غیردارویی و درمانهای دارویی. مسئله اصلی ما در این مقاله هم آشنایی بیشتر با راهکارهای دارویی و انواع داروهای افسردگی است.
داروهای ضدافسردگی میتوانند بهصورت موقت یا دائم، علائم افسردگی و عوارض آن را کاهش دهند. این داروها با تاثیرگذاری بر ترکیبات شیمیایی مغز که در بروز مسائل روحی و روانی دخیل هستند، کمک بزرگی برای مبتلایان به افسردگی هستند.
البته اگر به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید و علائم مشکلتان خفیف باشد، احتمال اینکه پیشنهاد درمان بدون دارو افسردگی دریافت کنید بسیار بالاست. اما پزشکان تحت شرایطی خاص و با مشاهده علائم مشخصی، درمانهای دارویی را به بیماران پیشنهاد خواهند کرد.
عموما انواع درجات متوسط و شدید افسردگی باید با دارو یا ترکیبی از دارودرمانی و رواندرمانی، تحت درمان قرار بگیرند. پس اگر فکر میکنید علائم شدیدی دارید و مشکلتان زندگی روزمره شما را دچار اختلال کرده است، حتما به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید تا هرچه سریعتر تحت درمان قرار بگیرید.
انواع داروهای ضدافسردگی
انواع قرص های ضد افسردگی
حدود 30 نوع دارو افسردگی در جهان تولید و مصرف میشود. این داروها در 5 گروه متفاوت تقسیمبندی میشوند. معیار تقسیمبندی داروهای ضدافسردگی، نحوه سازوکار آنها است.
این 5 گروه دارویی عبارتند از:
- SSRI و SNRIها
این دسته از گروه دارویی با مسدود کردن مکانیسم بازگردانی سروتونین در مغز، شدت احساسات تجربه شده در افراد را کاهش میدهند. در مقابل، SNRIها وظیفه افزایش سطح سروتونین و نوراپینفرین را برعهده دارند و باعث بهتر شدن خلقوخو خواهند شد. فلوکستین، فلووکسامین، سرترالین، سیتالوپرام، اسیتالوپرام، پاروکسیتین، ونلافاکسین، دولکستین و دسونلافاکسین معروفترین داروهای این گروه هستند.
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز
این دسته از داروها فعالیت مونوآمین اکسیداز را مهار میکنند. مونوآمین اکسیداز آنزیمی در مغز است که تصور میشود در ایجاد و یا بهبود افسردگی نقش دارد. داروهای این دسته عبارتند از: سلژیلین، ایزوکاروباکسیدید، سیپرومین، فنلزین.
- داروهای سروتونینرژیک
این دسته دارو ضد افسردگی علاوهبر کاهش علائم این بیماری، به درمان اختلالات ناشی از افسردگی هم کمک خواهند کرد. از این داروها برای درمان اختلالات اضطرابی هم استفاده میشود.
میرتازاپین و میانسرین از جمله متداولترین داروهای این دسته هستند.
- داروهای TCA
این دسته از داروها، با ترکیبات شیمیایی خاصی تولید شدهاند که ساختار سه حلقهای دارند. به همین دلیل به این دسته از داروها، داروهای سه حلقهای هم گفته میشود.
آمیتریپتیلین، دوکسپین، پروتریتیلین، کلومیپرامین، دزیپرامین، دوکسپین و تریپیرامین از داروهای این دسته هستند. داروهای سه حلقهای علاوهبر مهار افسردگی میتوانند دردها را هم کاهش دهند. البته نباید این داروها را با مسکن اشتباه بگیرید.
- آنتاگونیستهای غیررقابتی
این دسته از دارو از جدیدترین داروهای ضدافسردگی هستند که در 2019 به تایید رسیدهاند. این داروها به شکل اسپری بینی تولید شدهاند و باید به همراه دار افسردگی مکمل دیگری مصرف شوند. اسکتامین داروی این دسته است. مصرف این دارو به دلیل عوارض متعدد، چندان متداول نیست.
آیا داروهای ضد افسردگی اعتیادآور است؟
براساس تحقیقاتی که در موسسه ملی سلامت روان آمریکا انجام شده است، داروهای ضدافسردگی اعتیادآور نیستند. البته باید به این مسئله دقت کنید که مصرف یا قطع مصرف خودسرانه دارو افسردگی میتواند منجر به عوارض ناخواستهای شود که باید از آن اجتناب کرد.
براساس گزارشی که از انجمن ملی بیماریهای روانی آمریکا منتشر شده است، هشتاد درصد کسانی که مصرف دارو را بهصورت ناگهانی قطع میکنند یا مصرف آن را بهسرعت کاهش میدهند، دچار سندرم قطع دارو میشوند که ممکن است تا هفتهها ادامه پیدا کند.
این سندرم، علائم مختلفی دارد که میتوان آنها را به این شکل شناخت:
- علائم مرتبط با خلق و خو: بیقراری، بداخلاقی، پرخاشگری، حملات عصبی، تغییرات خلقی و اضطراب
- علائم جسمی: خستگی، تعریق غیرعادی، علائم شبه آنفولانزا، سرگیجه و سردرد
- اختلالات خواب: بیخوابی، کابوس و خیالپردازی
- علائم گوارشی: تهوع، استفراغ، گرفتگی شکم و اسهال
- سایر علائم مانند: مشکلات شناختی، تکانشهای عصبی، توهم، تنشهای عضلانی، لرزش و مشکلات بینایی
نکته قابل توجه در این زمینه اینکه چیزی به عنوان بهترین دارو افسردگی وجود ندارد. تنها راه تشخیص داروی مناسب با وضعیت شما، مشورت با پزشک است. پزشک پس از درک وضعیت و بررسی اوضاع جسمانی، نسبت به تجویز دارو اقدام خواهد کرد.
عوارض داروهای افسردگی
عوارض دارو افسردگی نسبت به نوع گروه دارو متفاوت است. در حالت کلی میتوان عوارض زیر را از هر گروه دارویی انتظار داشت:
عوارض جانبی داروهای SSRI و NSRIها
- تهوع
- علائم پوستی
- مشکلات گوارشی مانند اسهال یا یبوست
- اختلال در عملکرد جنسی
- سرگیجه
- کاهش وزن
- احساس اضطراب و افکار ناخوشایند
- اختلالات خواب
- تعریق و لرزش
عوارض داروهای ضد افسردگی
عوارض داروهای مونوآمین اکسیداز
- مشکلات دید و بینایی
- مشکلات پوستی مانند جوش و راش
- مشکلات فشار خون و اختلال در ضربان قلب
- مشکلات گوارشی مانند اسهال، تهوع
- کاهش وزن
- اختلالات توان جنسی
- اضطراب
- تورم و احتباس آب
- سردرد و سرگیجه
- احساس ضعف
برای درمان اختلالات جنسی ناشی از مصرف قرصهای افسردگی میتوان قرصهای افزایش میل جنسی مردان و قرص تقویت میل جنسی زنان را مصرف کرد.
عوارض داروهای سروتونینرژیک
- سرگیجه
- مشکلات بینایی
- احساس گیجی و خوابآلودگی
- خشکی دهن
- افزایش وزن
- یبوست
عوارض داروهای TCA
- مشکلات فشار خون و مشکلات ریتم قلب
- تشنج
- کاهش وزن
- احتباس ادرار
- افزایش فشار چشم
- مشکلات عملکرد جنسی
- تهوع و استفراغ
- احساس اضطراب
نحوه مصرف داروهای ضد افسردگی
برای مصرف داروی افسردگی باید به توصیه پزشک خودتان و پزشک داروساز دقت کنید. بهطور کلی این داروها معمولا بهصورت روزانه مصرف میشوند. گاهی باید دو ماه بهصورت مداوم دارویی را مصرف کنید تا تاثیر عملکرد آن را ببینید.
ممکن است در خلال مصرف این دارو به ویزیت پزشک نیاز داشته باشید تا دوز موردنیازتان بنابر وضعیت تنظیم شود. اگر قرار است از اسطوخدوس، بابونه یا آویشن بهعنوان دارو افسردگی گیاهی استفاده کنید، حتما باید از قبل با پزشکتان مشورت کنید تا میزان مصرف دقیقا مشخص شود. این گیاهان دارویی میتوانند در درمان موارد خفیف مانند افسردگی فصلی موثر باشند. پس اگر دنبال دارو افسردگی فصلی هستید، میتوانید این گیاهان را بهصورت دمنوش آماده و مصرف کنید.
مدت زمان مصرف داروهای ضد افسردگی
معمولا مدت زمان مصرف دارو افسردگی به نوع مشکل و دارو بستگی دارد. قطعا کسی که دارو افسردگی شدید مصرف میکند با کسی که تحت درمان با دارو افسردگی پس از زایمان قرار گرفته است، روند درمانی متفاوتی را طی میکنند.
در حالت کلی پزشک شما تشخیص میدهد که باید تا چه زمانی از دارو استفاده کنید. اگر اولین باری است که برای افسردگی تحت درمان قرار میگیرید، باید حداقل تا 6 ماه پس از شروع احساس بهبودی، مصرف دارو را ادامه دهید.
این مدت برای دفعات دوم و سوم بیشتر میشود و تا یکی دو سال ادامه خواهد داشت. دقت کنید که در صورت قطع خودسرانه دارو، دچار عوارض شدیدی خواهید شد. مشورت با پزشک میتواند به کاهش این عوارض کمک کند.
سخن آخر
ممکن است نسبت به شدت وضعیت، شرایط جسمی و علائمی که دارید، به داروی متفاوتی نیاز پیدا کنید. در نهایت باید بدانید که تشخیص نوع دارو و درمان مشکل شما برعهده پزشکتان است و هرگز بهصورت خودسرانه دست به مصرف دارو نزنید.
و در آخر فراموش نکنید که ورزش، اصلاح سبک زندگی، بهبود سبک غذایی و معاشرت با کسانی که دوست دارید میتواند علائم افسردگی را کاهش دهد و بهعنوان عاملی برای افزایش سرعت بهبود شما عمل کند.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.
ممنونیم که نظرت رو با دارو دراگ به اشتراک می گذاری