برای درمان بی خوابی چی بخوریم؟
اگر شما هم نمیتوانید شبها بهراحتی بخوابید، نیازی نیست به قرصهای خوابآور متوسل شوید. به جای آن، میتوانید از قویترین نوشیدنی خوابآور طبیعی استفاده کنید تا خواب راحتتری داشته باشید. برای بهتر خوابیدن شبها، میتوانید نوشیدنیهای خوابآور طبیعی را مصرف کنید. البته خوردن یک لیوان شیر گرم قبل از خواب همیشه یک کمک خوب برای بهبود کیفیت خواب است. علاوه بر آن، میتوانید از نوشیدنیهای خوابآور دیگری استفاده کنید تا به راحتی به خواب بروید. در این مطلب میخواهیم به شما بگوییم برای درمان بیخوابی چی بخوریم. با داروخانه آنلاین دارودراگ همراه باشید.
بیخوابی چیست؟
بیخوابی یا اختلال خواب، وضعیتی است که در آن فرد دشواری در شروع یا حفظ خواب تجربه میکند. افرادی که به بیخوابی مبتلا هستند ممکن است مشکلاتی در ایجاد یا حفظ خواب عمیق، خوابیدن به مدت کافی یا خواب رفتن داشته باشید. بیخوابی میتواند در نتیجه فعالیت ذهنی یا جسمانی بیش از حد، استرس یا اضطراب، مصرف مواد مخدر، بیماریها، عوامل محیطی نامساعد و بسیاری عوامل دیگر رخ دهد. برخی از افراد ممکن است برای خواب رفتن طولانی مدت مواد خوابآور مصرف کنند، اما این روش به عنوان راه حل برای برطرف کردن مشکل بیخوابی پایدار نیست و ممکن است به وابستگی به مواد خواب آور منجر شود. درمان بیخوابی معمولاً با تغییرات در سبک زندگی، روشهای رفع استرس، روشهای بهبود خواب و در برخی موارد استفاده از داروها انجام میشود.
انواع بیخوابی چیست و برای درمان بیخوابی چی بخوریم؟
بیخوابی را براساس ویژگیهای خاص آن به دستههای مختلف تقسیم میشود.
بیخوابی حاد: این مشکل کوتاهمدتی است که معمولاً کمتر از چند هفته طول میکشد و خواب شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
بیخوابی مزمن: این نوع بیخوابی به صورت منظم و برای مدت ۳ روز یا بیشتر در هفته رخ میدهد و ممکن است به تدریج برای یک دوره طولانیتر از ۳ ماه ادامه یابد.
ناتوانی در به خواب رفتن: در عارضه ناتوانی در به خواب رفتن، مشکلاتی در فرایند به خواب رفتن بروز میکند. این مشکلات ناشی از مصرف مواد حاوی کافئین، علائم سلامت روانی یا دیگر علائم بیخوابی رایج میتوانند باشند.
ناتوانی در باقی ماندن در خواب: نوع بیخوابی به مشکلات مرتبط با بیدار شدن زودهنگام یا عدم توانایی در باقی ماندن در خواب اشاره دارد. این نوع بیخوابی ممکن است با علائم زمینهای مرتبط با سلامت جسمی و روانی همراه باشد.
بیخوابی رفتاری دوران کودکی: به مشکلات مداومی اشاره دارد که کودک در به خواب رفتن و رفتن به رختخواب از آنها رنج میبرد. این مشکل میتواند شامل امتناع از رفتن به خواب، امتناع از رفتن به رختخواب یا هر دو باشد.
بیشتر بخوانید: قرص ملاتونین چیست؟
دلایل بیخوابیهای شبانه چیست؟
- استرس: استرس و نگرانیهای روزمره میتواند باعث بیداری در شبانه روز شود. فشارهای روانی، مسائل مالی، مشکلات شخصی، مشکلات در روابط و مسولیتهای زندگی میتوانند به عنوان عوامل استرسزا عمل کنند.
- اختلالات روانی: بیماریهایی مثل افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب، اختلالات سازگاری برای زمان تغییر ساعت و تغییر محیط میتوانند سبب بیخوابی شوند.
- عاملهای فیزیولوژیک: برخی بیماریهای فیزیکی مانند درد، دستگاه گوارش ناسازگار، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای تنفسی و سایر عوامل مرتبط میتوانند دلیل بیخوابی باشند.
- مصرف مواد مخدر: مصرف سیگار، الکل، قهوه، مواد مخدر و برخی داروها به عنوان عللی برای بیخوابی عمل کنند.
- استفاده نادرست از چراغها: استفاده از دستگاههای الکترونیکی در حین خواب نیز میتوانند باعث بیداری شبانه شوند. نورهای درخشان از تلویزیون، تلفن همراه، کامپیوتر و سایر دستگاههای الکترونیکی باعث تحریک مغز میشوند و ممکن است با تنش استرسزا همراه شوند که مانع از خوابیدن میشود.
- شرایط زیست محیطی: دما و رطوبت غیر قابل تحمل، صداهای شدید و مزاحم، تغییرات طول روز و شب میتوانند مانع خوابیدن شوند.
- شیفت کاری: افرادی که در شیفتهای خاص کار میکنند مانند شیفتهای شبانه، تغییر شیفتها، بیخوابی و اختلال در الگوی خواب را تجربه میکنند.
با توجه به اینکه بدانیم برای درمان بیخوابی چی بخوریم، میتوان برخی از دلایل را کاهش داد و خواب با کیفیت بهتر را تجربه کرد.
تاثیر بیخوابی بر سلامتی
سیستم ایمنی بدن تحت تأثیر قرار میگیرد و خطر ابتلا به عفونتها و بیماریهای مختلف افزایش مییابد. علاوه بر این، عوارض روانی مانند استرس، افسردگی، اضطراب و ناراحتی میتوانند بر بیخوابی تاثیر داشته باشند. ضعف در تمرکز، حافظه و عملکرد شناختی نیز از دیگر عوارض بیخوابی است که میتواند توان عملکرد روزمره را تحت تأثیر قرار دهد. این وضعیت ممکن است منجر به مشکلات قلبی مانند فشار خون بالا و بیماری عروق قلبی شود. همچنین، نداشتن خواب کافی میتواند سبب افزایش سطح هورمون گرلین شده و ایجاد احساس گرسنگی شود که موجب افزایش وزن و چاقی میشود. در نهایت، بیخوابی ممکن است ریسک ابتلا به بیماریهای مزمن را نیز افزایش دهد.
برای درمان بی خوابی چی بخوریم؟
بادام
بادام به عنوان یک میانوعده شبانه سالم، به دلیل حاوی مقادیر بالای مواد مغذی مناسب است. این مغذیها شامل ملاتونین، منیزیم و کلسیم میشوند. این مادههای معدنی میتوانند به بهبود آرامسازی ماهیچهها و افزایش کیفیت خواب کمک کنند.
همچنین، بادام دارای میزان قابل توجهی چربیهای خوب است که مفید برای سلامت قلب و عروق است و مقدار قند و چربیهای اشباع شده در آن نیز به حداقل رسیده است.
بیشتر بخوانید: علت بدخوابی کودکان در شب
شیر گرم
شیر گرم به عنوان یک درمان خانگی موثر برای مشکلات خواب شناخته شده است. ترکیبات موجود در شیر شامل تریپتوفان، کلسیم، ویتامین D و ملاتونین است که هر کدام نقش مهمی در تنظیم کیفیت و عمق خواب دارند. شیر گرم برای تولید سراتونین، کمک کننده به کیفیت خواب، مفید است و کلسیم نقشی در انتقال سیگنال عصبی و ترشح ملاتونین دارد. ویتامین D نیز در تنظیم ساعت خواب و بیداری و تولید ملاتونین تأثیرگذار است.
بابونه
گیاه بابونه، به عنوان یک درمان سنتی، برای بهبود بی خوابی مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیب فلاونوئیدی به نام آپیژنین ممکن است مسئول خواص خوابآور بابونه باشد. مصرف یک فنجان دمنوش گرم بابونه میتواند به عنوان یک روش آرامبخش مفید باشد که به افراد کمک میکند در ذهنی خواب آماده شوند.
چای اسطوخودوس
چای اسطوخودوس، همچنین مانند چای بابونه، خواص آرامبخشی و تسکین دهندگی دارد. به علاوه، مصرف چای اسطوخودوس، کیفیت خواب را بهبود میبخشد و احساس خستگی را نیز رفع میکند. چای اسطوخودوس دارای قابلیت بهبود خواب و از بین بردن خستگی است.
غذاهایی که برای درمان اختلال بیخوابی باید از آنها پرهیز شود کدامند؟
غذاهای ادویهدار
اگر چه غذاهای تند خوشمزه و به دلچسب و مزایای بهداشتی قابل توجهی دارند، اما خوردن آنها قبل از خواب میتواند یک ایده بد باشد. اثرات منفی غذاهای تند بر روی سیستم گوارشی بسیار واضح است. در واقع، عوامل اصلی بروز بیخوابی به دلیل ناراحتی گوارش است. خوردن غذاهای تند ممکن است منجر به عوارض ناخوشایندی مانند سوءهاضمه، سوزش معده و رفلکس اسید شود، که ممکن است از خواب آرام شب شما جلوگیری کند.
غذاهای قندی یا پر کربوهیدرات
شیرینیهای مثل شیرینی کوکی و کیک شکلاتی، و هر نوع دسر دیگری که مقدار زیادی قند دارند، میتوانند سطح قند خون را افزایش داده و باعث شوند سطح انرژی شما ناپایدار شود. قندهای ساده مانند فروکتوز و گالاکتوز نقشی در الگوهای خواب نامنظم دارند، به خصوص اگر شبانه مصرف نشوند. به همین دلیل، غذاهای شیرین یا غذاهایی که شامل مقدار زیادی کربوهیدرات هستند، باعث بیخوابی میشوند.
غذاهای پرچرب
این نوع غذاها ممکن است عملکردهای هضمی را تحریک کرده و باعث تولید اسیدهای معده شوند. استراحت طولانی پس از خوردن غذاهای دچار چربی ممکن است به تنبلی معده منجر شده و ناراحتی را در ایجاد کند.
برای درمان بی خوابی چه قرص و دارویی بخوریم؟
داروهایی مانند اسزوپیکلون، زولپیدم و تریازولام عموماً در صورت بیخوابی معتدل تا شدید تجویز میشوند و میتوانند به شما کمک کنند تا بهتر بخوابید. اما این داروها باید تحت نظر یک پزشک مصرف شوند، زیرا ممکن است عوارض جانبی مانند اعتیاد و خواب عمیق ایجاد کنند.
داروهای بدون نسخه (OTC) مانند ملاتونین نیز میتوانند در موارد ملایم تا متوسط استفاده شوند. ملاتونین یک هورمون طبیعی است که تولید آن در بدن در ساعتهای شبانه بیشتر میشود و به شما کمک میکند به خواب بروید. این داروها به طور عمومی بیخطر هستند، اما هنوز نیاز به مطالعات بیشتر دارند تا بتوان عوارض جانبی و اثرات طولانی مدت آنها را به طور دقیق بررسی کرد.
در نهایت، همچنین باید به عوامل غیر دارویی مانند بهداشت خواب، محیط خواب مناسب و تغذیه مناسب توجه کنید. این عوامل میتوانند در بهبود کیفیت خواب شما تاثیر داشته باشند. در هر صورت، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید تا بتوانید راهنمایی مناسب در مورد درمان بیخوابی دریافت کنید.
عوارض بی خوابی
بی خوابی یا اختلال خواب، میتواند عوارض جسمی و روانی متعددی داشته باشد.
- خمودگی و افزایش تحرکات ناپایدار در روز بعد
- خستگی و کمبود انرژی روزانه
- عدم تمرکز و کاهش توانایی عملکرد شغلی و تحصیلی
- افزایش خطر حوادث رانندگی
- بالا رفتن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، فشارخون بالا و دیابت
- افزایش خطر افسردگی، اضطراب و استرس
- کاهش سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال ابتلا به عفونتها
- ایجاد مشکلات روابطی و تنشهای خانوادگی
- افتادن در مشکلات روانی مانند اختلالات خواب، فراموشی و افکار منفی
- افزایش خطر ابتلا به چاقی و اضافه وزن
مهم است که در صورت داشتن علائم بیخوابی به متخصص روانشناسی یا پزشک مراجعه کرده و درمان مناسب را دریافت کنید.
کلام آخر
غذاهایی وجود دارند که باعث بهبود چرخه خواب بدن میشوند. در این مقاله به شما گفتیم برای درمان بیخوابی چی بخوریم و همچنین به دلایل و عوارض بیخوابی پرداختیم. مطالعات اولیه نشان میدهد که میوهها، مغزها و غذاهای دریایی میتوانند خواب را بهبود بخشند. اکثر این غذاها بسیار مغذی هستند و ممکن است ضرری نداشته باشند. بنابراین، مصرف متعادل این غذاها برای افرادی که به آنها آلرژی ندارند، بیخطر است. بهتر است این غذاها را چند ساعت قبل از خواب مصرف کنید تا ریسک هضم نشدن و رفلاکس اسید معده کاهش یابد.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.