معرفی بهترین داروهای ضد آلزایمر
یکی از ترسناکترین بیماریهای که با افزایش سن خود را نشان میدهد، آلزایمر است. فرد ابتدا حافظه کوتاهمدت و در نهایت خاطرات قدیمی و مهمترین اشخاص زندگی خود را از یاد خواهد برد. برای همین پرسشی که مطرح میشود این است که آیا میتوان از ابتلا به این بیماری زوال عقل جلوگیری کرد و بهترین داروهای ضد آلزایمر چه ترکیباتی هستند؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتها با داروخانه آنلاین دارودراگ همراه باشید.
علائم آلزایمر
پیش از آشنایی با داروهای ضد آلزایمر بهتر است در مورد علائم این بیماری اطلاعات لازم را به دست آوریم. البته نشانههای بیماری در هر شخص متفاوت است، اما در مجموع در سه بخش کلی قرار میگیرد:
علائم خفیف
در مراحل اولیهی بیماری، فراموشیهای روزمره کوچک، ازدسترفتن زمان و گمشدن در مکانهای مختلف بروز میکند.
علائم متوسط
علائم متوسط آلزایمر شامل گمشدن در خانه، تغییر رفتار، پرسیدن سؤالات تکراری، فراموشکردن اسم افراد، مشکل در برقراری ارتباط و... است.
علائم شدید و پیشرفته
این علائم شامل مشکلات جدی حافظه، کمحرفی، تغییر رفتار و پرخاشگری، مشکل در راهرفتن و شناخت اطرافیان، غافل شدن از مکان و زمان و... است.
داروهای ضد آلزایمر
آلزایمر از جمله بیماریهای پیچیدهای است که تاکنون هیچ دارویی بهصورت کامل در درمان تمام افراد مبتلا به آن موفق نبوده است. بااینحال داروهای ضد آلزایمری در بازار وجود دارند که برای کاهش علائم این بیماری توسط پزشک تجویز میشوند.
ریواستیگمین (Rivastigmine)
از دسته داروهای ضد آلزایمر است که کولین استراز (مسئول هیدرولیز استیلکولین در محل سیناپسها) را مهار کرده و برای درمان علائم خفیف تا شدید این بیماری توسط پزشکان تجویز میشود.
این دارو به دو شکل کپسول و شربت در بازار موجود بوده و مصرف آن میتواند منجر به بروز تهوع، اسهال، گرفتگی، خستگی، کاهش وزن و... شود.
ممانتین (Memantine)
گلوتامات نوعی پیامرسان شیمایی در مغز است که وجود آن برای یادگیری و عملکرد صحیح حافظه ضروری است؛ بااینحال کارشناسان بر این باور هستند که مقادیر بالای آن میتواند خطرناک باشد و احتمال ابتلا به بیماریهای اماس، آلزایمر، هانتینگتون و صرع را افزایش دهد.
ممانتین از دسته داروهای ضد آلزایمر است که در نقش آنتاگونیست N-متیل D-آسپارتات عمل کرده و بهاینترتیب اثرات سوء ناشی از افزایش گلوتامات را کاهش میدهد. البته مصرف آن میتواند اثرات جانبی مثل سردرد، گیجی، اسهال و یبوست را نیز به دنبال داشته باشد.
بیشتر بخوانید: رایج ترین تداخلات دارویی که باید از آن اجتناب کنیم
آدوکانوماب (Aducanumab)
بتا آمیلوئید نوعی اسیدآمینه است که باعث ساخت پلاکهای آمیلوئید در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر میشود. این پلاکها در حقیقت نوعی رسوب پروتئینی هستند که مانع ارتباط سلولهای عصبی مغز با یکدیگر شده و درعینحال منجر به تخریب سلولها اطراف میشوند.
آدوکانوماب از داروهای ضد آلزایمر است که با کاهش مقادیر غیرطبیعی این اسیدآمینه تلاش میکند تا علائم خفیف این بیماری را کاهش دهد. البته عوارض جانبی بالایی دارد؛ بنابراین بسیاری از کشورها هنوز به تحقیقات خود در مورد میزان اثربخشی این ترکیب و عوارض جانبی ناشی از استفاده از آن ادامه میدهند.
دونپزیل (Donepezil)
دونپزیل از داروهای ضد آلزایمری است که از شکستهشدن استیلکولین جلوگیری کرده و بهاینترتیب در درمان علائم خفیف تا شدید این بیماری کاربرد دارد. دز مصرف دارو در طول روز توسط پزشک تعیین شده و مصرف آن میتواند خستگی، کاهش وزن، گرفتگی عضلات و... را به دنبال داشته باشد.
داروی ترکیبی دونپزیل و ممانتین
این دارو در نقش آنتاگونیست ان متیل دی آسپارتات و مهارکننده کولین استراز عمل کرده و علائم متوسط تا شدید آلزایمر را کاهش میدهد. بیمارانی که توانایی مصرف چند قرص در روز را ندارند میتوانند به سراغ مصرف این ترکیب که از دسته داروهای ضد آلزایمر پیوسته رهش (طولانی اثر: آزادسازی فرآورده در مدتزمان طولانیتر) است، بروند.
گالانتامین (Galantamine)
مشابه ریواستیگمین از دسته داروهای ضد آلزایمر مهارکننده کولین استراز است که توسط پزشک برای درمان علائم خفیف تا متوسط این بیماری تجویز میشود. گالانتامین به دو شکل قرص و کپسول پیوسته رهش در بازار موجود است.
همهی داروهای ضد آلزایمر دارای عوارض جانبی احتمالی هستند که باید انواع شدید و غیرعادی آنها را به پزشک اطلاع داده و از مصرف یا قطع خودسرانه این ترکیبات نیز خودداری کنید.
روشهای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر
حال که با داروهای ضد آلزایمر آشنا شدیم باید ببینیم که آیا روشهایی برای تقویت حافظه و پیشگیری از این اتفاق ناخوشایند وجود دارد؟ البته که وجود دارد. شما با پیروی از دستورات زیر میتوانید مغز خود را تقویت کرده و حافظهی قویتری داشته باشید.
تغذیه سالم
غذا یکی از مهمترین فاکتورهای مؤثر بر سلامت ذهن و بدن است؛ پس اگر تغذیهی مناسب را برای سلولهای مغزی خود فراهم نکنید احتمال آسیب به آنها افزایش مییابد. یک رژیم غذایی مناسب برای مغز شامل ترکیبات زیر است:
- ماهیهای چرب که حاوی امگا ۳، ۶ و ۹ هستند. (اگر علاقهای به خوردن ماهی ندارید میتوانید این کمبود را با مصرف مکمل امگا ۳ موجود در دارودراگ جبران کنید)
- میوهها و سبزیها
- مغزیجات و آجیل
- غلات کامل و...
مواد غذایی ذکر شده دارای مقادیر بالایی آنتیاکسیدان هستند که با رادیکالهای آزاد موجود در سلولهای مغزی مبارزه کرده و بهاینترتیب از زوال عقل و تحلیل حافظه جلوگیری میکنند.
بیشتر بخوانید: بهترین داروها برای درمان حساسیت فصلی
ورزش
ورزش اثر باورنکردنی بر روی هماهنگی مغز و عضلات داشته و میتواند عملکردی درخشانتر از داروهای ضد آلزایمر ایفا کند. با انجام حرکات چالشبرانگیز مغز دائماً در حال یادگیری بوده و درعینحال سطوح استرس در بدن هم کاهش مییابد.
کاهش سطح هموسیستئین
بر مبنای مطالعات صورتگرفته مقادیر بالای آمینواسید هموسیستئین میتواند خطر ابتلا به بیماریهایی مانند آلزایمر را افزایش دهد. برای جلوگیری از بروز چنین وضعیتی باید غذاهای حاوی فولیک اسید و ویتامینهای گروه B را در رژیم غذایی خود بگنجانید یا از مکملهای دارویی آنها که اثر سریعتری دارند، استفاده کنید.
ترکیبات غذایی حاوی ویتامینهای گروه B شامل موارد زیر هستند:
- تخممرغ
- گوشت قرمز
- سیبزمینی
- ماهی
- انواع میوهها به جز مرکبات
- مرغ و...
ترکیبات غذایی حاوی اسیدفولیک نیز شامل موارد زیر هستند:
- عدس
- جعفری
- بروکلی
- کاهو
- اسفناج
- گلکلم و...
یادگرفتن یک مهارت جدید
اگر همیشه به دنبال یادگرفتن یک ساز یا شرکت در کلاس زبان بودهاید، اما به دلایل مختلف این کار را انجام ندادهاید؛ بهتر است برای پیشگیری از آلزایمر هم که شده هر چه سریعتر انجام آنها را پیگیری کنید.
تحقیقات نشان دادهاند که یادگرفتن یک مهارت جدید و انجام بازیهای فکری و چالشبرانگیز میتواند به ایجاد نورونها و مسیرهای عصبی جدید کمک کرده و بهاینترتیب منجر به افزایش خلاقیت و تمرکز و در نهایت ممانعت از مرگ سلولهای خاکستری مغز شود.
مصرف مکملهای دارویی
در قسمتهای قبل در مورد تأثیر ویتامینهای گروه B و اسیدفولیک در پیشگیری از آلزایمر آشنا شدیم. جالب است بدانید که مطابق با یافتههای محققان ویتامینهای D و E نیز میتوانند اثری مشابه داروهای ضد آلزایمر داشته باشند، اما چطور؟
ویتامین E به دلیل آنتیاکسیدان خود و ویتامین D هم به دلیل افزایش سرعت انتقالدهندههای عصبی در مغز میتواند نقش چشمگیری در ممانعت از بروز آلزایمر داشته باشد.
ترک سیگار و الکل
بر مبنای بررسیهای انجام شده مصرف سیگار و الکل ریسک ابتلا به آلزایمر را در میانسالی و پیری افزایش میدهد. پس اگر بهسلامت مغز و دیگر ارگانهای حیاتی بدن خود اهمیت میدهید، بهتر است که مصرف این ترکیبات را هرچه سریعتر کنار بگذارید.
مدیتیشن
با استفاده از مدیتیشن در کنار آرامش ذهن میتوان به بهبود حافظه و تقویت آن کمک کرد. در این شرایط میزان استرس در بدن نیز به حداقل خواهد رسید که تأثیرات شگفتانگیز زیادی را به دنبال خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: بهترین مکمل ها برای افزایش طول عمر کدامند؟
سخن آخر
در این مطلب با بهترین داروهای ضد آلزایمر و مکانیسم عمل آنها آشنا شدیم. البته همواره میتوان با پیروی از راهکارها و مکملهای شرح داده شده احتمال بروز این بیماری ناخوشایند را کاهش داده و حتی به صفر رساند. شما میتوانید برای دریافت مشاوره در زمینهی خرید مکملهای مناسب برای تقویت حافظه با پزشک آنلاین مجموعه دارودراگ تماس بگیرید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.