کمبود ویتامین دی چه عوارضی دارد؟
ویتامین D باعث بهبود عملکرد در سیستمهای مختلف بدن میشود، بنابراین یک ویتامین بسیار مهم برای بدن به حساب میآید. برخلاف سایر ویتامینها، ویتامین D فعالیت هورمونی هم دارد و همهی سلولهای بدن برای آن یک گیرندهی مخصوص دارند. شما میتوانید این ویتامین را از منابع مختلفی مانند نور خورشید یا برخی از غذاها مانند ماهیهای چرب و لبنیات غنی شده دریافت کنید، با این حال به دست آوردن مقدار کافی آن از رژیم غذایی بسیار دشوار است و بنابراین بیشتر افراد به کمبود ویتامین دی مبتلا میشوند.
میزان توصیه شده برای مصرف روزانه (RDI) معمولاً حدود 400 تا 800 IU است، اما بسیاری از کارشناسان میگویند باید حتی بیش از این مقدار دریافت کنید.
کمبود ویتامین دی
کمبود ویتامین D بسیار شایع است. تخمین زده شده که حدود 1 میلیارد نفر در سراسر جهان دارای کمبود ویتامین دی هستند. از نظر علمی اگر میزان ویتامین دی در خون کمتر از 20 نانوگرم در میلی لیتر باشد فرد به کمبود ویتامین دی مبتلاست. عواملی هستند که ابتلا به کمبود ویتامین دی را تشدید میکنند. برخی از آنها عبارتند از:
- داشتن پوستی تیره
- پیر بودن
- اضافه وزن یا چاقی
- عدم مصرف ماهی و لبنیات کافی
- دور از خط استوا زندگی کردن (زندگی در مناطقی که آفتاب به طور معمول کمتر میتابد)
- استفادهی مداوم از کرمهای ضد آفتاب
- بیش از حد در خانه ماندن
بیشتر بخوانید: مواد غذایی حاوی ویتامین D کدامند و چه میزان ویتامین در آنها وجود دارد؟
علائم اصلی کمبود ویتامین دی
کمبود ویتامین دی علائم نامحسوسی دارد به طوری که بسیاری از افراد در ابتدا متوجه نمیشوند که به آن مبتلا شدهاند. برخی از نشانههای کمبود این ویتامین به شرح زیر است:
- مرتب بیمار شدن. یکی از مهمترین نقشهای ویتامین D، تقویت سیستم ایمنی بدن است به طوری که بتواند با ویروسها و باکتریهای عامل بیماری مقابله کند. ویتامین دی مستقیماً با سلولهایی که مسئولیت مبارزه با عفونت را بر عهده دارند در ارتباط است. در بعضی از تحقیقات، ارتباط واضحی بین کمبود ویتامین دی و عفونتهای دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، برونشیت و ذات الریه مشخص شده است. افرادی که دچار کمبود این ویتامین هستند به طور طبیعی بیشتر از سایرین بیمار میشوند.
- خستگی: مطالعات موردی نشان داده است که سطح بسیار پایین ویتامین دی در خون میتواند باعث خستگی شود که تأثیر منفی شدیدی بر کیفیت زندگی دارد. یک مطالعهی علمی نشان داده، زنانی که سطح خون آنها کمتر از 20 نانوگرم در میلی لیتر یا 21-29 نانوگرم در میلی لیتر است، بیشتر از کسانی که سطح خون بالای 30 نانوگرم در میلی لیتر دارند، از خستگی شکایت میکنند. در بسیاری از این افراد بعد از دریافت مکمل ویتامین دی، مشکل خستگی رفع میشود.
- درد استخوان و کمر: ویتامین D به چندین روش به حفظ سلامت استخوان کمک میکند. این ویتامین جذب کلسیم در بدن شما را بهبود میبخشد و درد استخوان و کمردرد ممکن است نشانههایی از سطح ناکافی ویتامین D در خون باشد. در یک مطالعهی کنترل شده مشخص شد، افرادی که دچار کمبود ویتامین D هستند تقریباً دو برابر بیشتر از افرادی که دارای سطح خون در محدودهی طبیعی هستند، درد استخوان در پاها، دندهها یا مفاصل را تجربه میکنند.
علائم جانبی کمبود ویتامین دی
افسردگی: در مطالعات مروری، محققان کمبود ویتامین D - به ویژه در بزرگسالان – را با افسردگی مرتبط دانستند. برخی مطالعات کنترل شده نشان داده است که دادن ویتامین D به افرادی که دچار کمبود این ویتامین هستند به بهبود افسردگی کمک میکند، از جمله افسردگی فصلی که در ماههای سردتر اتفاق میافتد. برخی مطالعات نشان دادهاند که مکمل ویتامین دی باعث بهبود خلق و خو میشود.
اختلال در بهبودی زخم: بهبود آهستهی زخمها پس از جراحی یا آسیب دیدگی ممکن است نشانهی کمبود ویتامین دی باشد. نتایج حاصل از یک مطالعهی آزمایشگاهی نشان میدهد که این ویتامین، تولید ترکیباتی برای تشکیل پوست جدید که به عنوان بخشی از فرایند ترمیم زخم لازم هستند را افزایش میدهد. همچنین گفته شده است که نقش ویتامین D در کنترل التهاب و مبارزه با عفونت برای بهبود مناسب ضروری است.
تحلیل استخوان: ویتامین D نقش مهمی در جذب کلسیم و متابولیسم استخوان دارد. بسیاری از افراد مسن که دچار پوکی استخوان هستند، باید کلسیم بیشتری مصرف کنند. با این حال، ممکن است کمبود ویتامین دی نیز داشته باشند. تراکم کم مواد معدنی استخوانی نشان میدهد که استخوانهای شما کلسیم و سایر مواد معدنی را از دست دادهاند.
ریزش مو: ریزش مو اغلب به استرس نسبت داده میشود، که مطمئناً یک علت شایع است. با این حال، هنگامی که ریزش مو شدید است، ممکن است نتیجهی یک بیماری یا کمبود مواد مغذی نیز باشد. ریزش مو در زنان با کمبود ویتامین دی در ارتباط است، با این حال تاکنون تحقیقات کمی در این باره انجام شده.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع ویتامینها برای کاهش استرس و اضطراب
روشهای رفع کمبود ویتامین D
خوشبختانه رفع کمبود ویتامین D معمولاً آسان است. هم میتوانید در معرض آفتاب قرار بگیرید، هم غذاهای غنی از ویتامین D مانند ماهیهای چرب یا لبنیات غنی شدهی بیشتری مصرف کنید. همچنین میتوانید انواع مکملهای ویتامین D را در بازار را نیز تهیه و مصرف کنید. برای اطلاع از کمبود این ویتامین کافی است به پزشک مراجعه کرده و آزمایش خون انجام دهید. همه افراد به طور نسبتی به درجاتی از کمبود این ویتامین مبتلا هستند که میتوانند با تغییر سبک زندگی آن را برطرف کنند.
بیشتر بخوانید: چطور با روغن ویتامین E ناخنهایی براق و سالم داشته باشیم؟
سخن پایانی
ویتامین دی تاثیر بسیار مهمی بر عملکرد بدن دارد با این حال بسیاری از افراد متوجهی کمبود آن نمیشوند. کمبود ویتامین دی تاثیر گستردهای بر بدن دارد و از جهات مختلف میتواند زندگی را برای افراد دشوار کند. با این حال جای نگرانی نیست با انجام آزمایش روتین خون میتوانید از دریافت کافی این ویتامین در رژیم غذایی خود مطمئن شوید.
شما میتوانید خرید انواع مکمل غذایی و مکمل تقویتی به صورت آنلاین را از داروخانه آنلاین دارودراگ انجام دهید و آن را درب منزل تحویل بگیرید.

این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.