برای درمان پوکی استخوان چه بخوریم؟
در سرتاسر جهان، از هر 3 زن، 1 نفر و از هر 5 مرد بالای 50 سال، 1 نفر به پوکی استخوان مبتلا میشوند. این بیماری تقریبا شایع است و در سنین پیری گریبان فرد را میگیرد. یکی از راههایی که میتوانید از ابتلا به آن جلوگیری کنید این است که رژیم غذایی خوبی داشته باشید؛ رژیمی که سلامت استخوانها شما را تضمین کند. پس اگر میپرسید برای پوکی استخوان چی بخوریم؟ با ما تا انتها همراه باشید.
علت پوکی استخوان چیست؟
استخوانها مدام در حال رشد هستند و تراکم آنها نیز روز به روز بیشتر میشود. تا این که که بیشترین حد خود برسند. پس از 35 سالگی این روند معکوس خواهد شد و تراکم استخوانها به تدریج کم میشود.
در زنان پس از یائسگی و از دست دادن استروژن، شبکه داخلی استخوان به طور فزایندهای نازکتر، ضعیفتر و شکنندهتر میشود. اما تنها هنگامی که تراکم استخوان بیش از حد کم شود، به عنوان پوکی استخوان شناخته میشود.
شایعترین مشکل مرتبط با پوکی استخوان، شکستگی استخوان است. استخوانهای مچ دست، ستون فقرات و لگن بیشترین احتمال شکستگی را دارند. شکستگی لگن جدیترین نوع شکستگی است؛ زیرا میتوانند منجر به بستری طولانی مدت در بیمارستان، معلولیت دائمی و ناتوانی در حرکت شود.
چگونه تغذیه از پوکی استخوان جلوگیری میکند؟
قبل از این که بدانید برای پوکی استخوان چه باید کرد، باید ساختار استخوان را بلد باشید. دو نوع سلول در بافت استخوانی وجود دارد؛ استئوبلاستها و استئوکلاستها. استئوبلاستها استخوان جدید را تشکیل میدهند، در حالی که استئوکلاستها استخوان قدیمی را در فرآیندی به نام تحلیل میشکنند. حال اگر این تعادل به هم بخورد، یعنی استئوکلاستها بافت را بیشتر از بین ببرند، فرد دچار پوکی استخوان میشود.
استخوانها حاوی مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر هستند که آنها را سفت و متراکم نگه میدارد. برای حفظ تراکم استخوان، بدن به مقدار کافی کلسیم به همراه مقادیر مناسبی از چندین هورمون مانند هورمون پاراتیروئید، هورمون رشد، کلسی تونین، استروژن در زنان و تستوسترون در مردان نیاز دارد. به همین دلیل است که نیاز دارید، مقدار زیادی از این مواد را به آنها برسانید.
محصول مرتبط: کپسول نرم فلکسی ژنو ویواتیون
درمان پوکی استخوان در خانه
اگر نمیدانید برای پوکی استخوان چه باید کرد، ادامه مطلب داروخانه آنلاین دارودراگ را مطالعه کنید. در ادامه موادی که لازم است در رژیم غذایی خود بگنجانید تا دچار این عارضه مهلک نشوید را به شما معرفی خواهیم کرد:
کلسیم
برای پوکی استخوان چی بخوریم؟ اصلیترین و مهمترین کار برای جلوگیری از پوکی استخوان مصرف کلسیم است. موسسه ملی آرتریت و بیماریهای اسکلتی و عضلانی و پوست میگوید که مصرف کم کلسیم در طول زندگی با توده استخوانی کم و نرخ بالای شکستگی رابطه مستقیم دارد. از 51 سالگی به بعد، زنان روزانه به 1200 میلی گرم کلسیم و مردان به 1000 میلی گرم نیاز دارند.
مردم میتوانند با گنجاندن لبنیات، سویا یا ماهی با استخوان و سبزیجات سبز برگ در رژیم غذایی خود از تامین شدن کلسیم بدنشان اطمینان حاصل کنند. موارد زیر مقادیر کلسیم برخی از مواد غذایی را نشان میدهد:
- بسته بندی بلغور جو دوسر غنی شده: 350 میلی گرم کلسیم
- ساردین، کنسرو شده در روغن، با استخوانهای خوراکی: 324 میلی گرم کلسیم
- پنیر چدار رنده شده: 306 میلی گرم کلسیم
- 1 فنجان شیر بدون چربی: 302 میلی گرم کلسیم
- 5 فنجان توفو با کلسیم: 204 میلی گرم کلسیم
- آب پرتقال غنی شده با کلسیم: 200-260 میلی گرم کلسیم
- لوبیا پخته، 1 فنجان: 142 میلی گرم کلسیم
ویتامین دی
بدن برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد. در نتیجه، کمبود ویتامین D میتواند باعث ضعیف شدن استخوانها و اسکلت شود. کارشناسان توصیه میکنند که افراد تا 70 سال روزانه 600 واحد بینالمللی ویتامین D مصرف کنند.
افراد بالای 70 سال باید جذب روزانه خود را به 800 واحد بین المللی افزایش دهند که میتوانند برای تامین آن از مکملها و قرصهای گوناگون استفاده کنند. افراد ویتامین D را از نور خورشید و غذا دریافت میکنند. مواد غذایی زیر منبع غنی از ویتامین D هستند:
- زرده تخم مرغ
- ماهیهای چرب مانند سالمون، قزل آلا و تن
- جگر گاو
- پنیر
- قارچ
- شیر، مارگارین، آب پرتقال و غلات
پروتئین
پروتئین نیز یکی از اصلیترین مواد غذایی است که از ابتلا به بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. طبق مطالعه منبع مطمئن فرامینگهام استئوپوروزیس، مصرف کم پروتئین باعث از دست رفتن تراکم استخوان و شکستگی لگن خواهد شد. طبق این مطالعه ترکیب پروتئین و کلسیم، برای تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) مفید است.
غذاهای غنی از پروتئین عبارتند از:
- گوشت
- ماهی
- تخم مرغ
- لبنیات
- لوبیا، عدس و حبوبات
- سویا
- دانه چیا
- آجیل و دانهها
میوه و سبزیجات
مطالعه استئوپروز فرامینگهام مشخص کرد که افرادی که مصرف میوه و سبزیجات بیشتری در رژیم غذایی دارند، تراکم استخوان بهتری داشته و کمتر به پوکی استخوان مبتلا میشوند. همچنین، مطالعهای در سال 2017 بر روی افراد چینی 40 تا 75 ساله نشان داد که مصرف بیشتر میوه و سبزیجات با BMD بالاتر رابطه مستقیم دارد و خطر پوکی استخوان را کاهش میدهد؛ زیرا میوهها و سبزیجات دارای مقادیر بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی زیر هستند:
- ویتامین سی
- ویتامین K
- منیزیم
- پتاسیم
- فولات
- کاروتنوئیدها
محصول مرتبط: کمبود ویتامین دی چه عوارضی دارد؟
برای پوکی استخوان چه باید کرد؟
علاوه بر این سوال که برای پوکی استخوان چی بخوریم، باید بپرسید برای ابتلا به آن چه چیزهایی را نخوریم. مواد غذایی نیز وجود دارند که احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش خواهند داد. این مواد غذایی به شرح زیر هستند:
نمک
به گفته موسسه ملی آرتریت و بیماریهای اسکلتی، عضلانی و پوستی، مصرف بیش از حد نمک میتواند باعث دفع کلسیم از کلیهها شود. بنابراین، افرادی که جذب کلسیم پایینی دارند باید از افزودن نمک به غذا یا خوردن بیش از حد غذاهای فرآوری شده که حاوی نمک اضافی هستند، اجتناب کنند.
غذاهای حاوی اگزالات و فیتات
بنیاد سلامت استخوان و پوکی استخوان توصیه میکند که برخی از مواد موجود در غذا میتوانند از جذب کلسیم جلوگیری کنند. موادی مانند فیتات موجود در لوبیا، سبوس گندم و حبوبات و اگزالات موجود در اسفناج و چغندر منجر به کاهش جذب کلسیم میشوند. خیساندن و پختن این غذاها میتواند به کاهش این ترکیبات کمک کند.
الکل
کارشناسان توصیه میکنند که الکل به دلایل مختلفی بر سلامت استخوان ها تاثیر منفی میگذارد. نوشیدن بیش از حد الکل میتواند در جذب کلسیم و ویتامین D بدن اختلال ایجاد کند.
علاوه بر این، نوشیدن الکل و مشروب سطوح هورمونها ی بدن را مختل میکند؛ مانند افزایش سطح کورتیزول، که استخوانهای بیشتری را تجزیه میکند. در مردان نوشیدن الکل منجر به ترشح تستوسترون کمتری میشود، هورمونی که با تشکیل استخوان رابطه مستقیمی دارد.
در زنان نیز چرخههای قاعدگی به هم میریزد. چرخههای قاعدگی نامنظم میزان استروژن را در بدن کاهش داده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد. علاوه بر این، افراد تحت تاثیر الکل بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوان هستند.
کافئین
قهوه ممکن است مقدار کلسیمی را که بدن از طریق ادرار دفع میکند، افزایش دهد. به همین دلیل، افراد نباید بیش از سه فنجان در روز بنوشند، به خصوص اگر سنشان بالا باشد.
درمان دارویی پوکی استخوان
بیس فسفوناتها معمولا اولین انتخاب برای درمان دارویی پوکی استخوان هستند. به طور معمول داروهای زیر برای این بیماری تجویز میشوند:
- آلندرونات (فوسامکس)، یک قرص هفتگی
- ریزدرونات (اکتونل)، یک قرص هفتگی یا ماهانه
- ایباندرونات (بونیوا)، یک قرص ماهانه یا انفوزیون داخل وریدی سه ماهه (IV).
- زولدرونیک اسید (ریکلاست)، انفوزیون IV سالانه
یکی دیگر از داروهای رایج پوکی استخوان دنوزوماب (Prolia، Xgeva) است. این دارو معمولا برای کسانی که نمیتوانند بیس فسفونات مصرف کنند، تجویز میشود.
درمان پوکی استخوان با طب سنتی
میتوانید با مواد غذایی که در این مطلب بیان کردیم، از پوکی استخوان جلوگیری کنید. علاوه بر نکاتی که گفتیم، طب سنتی بایدها و نبایدهایی دارد که برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ضروری هستند:
- لبنیات طبع سرد و خشک دارند. اگر برای جلوگیری از آن تمایل به مصرف لبنیات دارید، حتما باید یک ماده غذایی با طبع گرم در کنار آنها مصرف کنید؛ مانند عسل، پونه، گردو، سیاهدانه، زیره، شوید و گل سرخ.
- مبتلایان به پوکی استخوان باید ماهیهای را با ادویههایی مانند زردچوبه، زیره، فلفل سیاه، زنجبیل، دارچین و میخک، میل کنند.
- قرار دادن پاها به مدت 30 دقیقه در مقابل خورشید، میتواند به درمان این عارضه کمک کند.
- استفاده از معجونی که از 100 گرم پودر سنجد، ۳۰ گرم تخم شربتی، پنج گرم زنجبیل، پنج گرم دارچین و پنج گرم میخک به همراه شیر و دو عدد خرما درست شده است، میتواند در پیشگیری و درمان پوکی استخوان موثر باشد.
سوالات متداول
برای پوکی استخوان چی بخوریم؟ سعی کنید بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده کنید. همچنین، اگر سنتان بالای 35 سال است از مکملهای ویتامین دی و کلسیم استفاده کنید.
برای پوکی استخوان چه باید کرد؟ برای این که به این بیماری ترسناک مبتلا نشوید، باید رژیم غذایی غنی داشته باشید، ورزش را فراموش نکنید و همچنین از مکملهای غذایی استفاده کنید.
کلام آخر
پوکی استخوان یکی از بیماریهای شایع دوران پیری است. شکستگی که در افراد مبتلا به وجود میآید ممکن است هیچگاه بهبود نیابد. پس لازم است شما در دوران جوانی با استفاده از یک رژیم غذایی عالی و ورزش خود را از ابتلا به آن نجات دهید. اگر میپرسید برای پوکی استخوان چی بخوریم؟ این مقاله را به دقت مطالعه کنید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.