با میخچههایمان چه کنیم؟
میخچه ضایعهای است که در اثر سفت و ضخیم شدن پوست ایجاد میشود. میخچهها میتوانند در هرجایی از بدن ایجاد شوند، با این حال معمولا روی پاها ظاهر میشوند. کسانی که پاهای لاغر و استخوانی دارند، بیشتر از دیگران دچار میخچه میشوند.میخچه دردناک نیست، اما ممکن است به مرور زمان دردناک شود. در صورتی که میخچه عفونت کند، باعث ایجاد درد میشود.در این مطلب قصد داریم تمام نکات لازم در مورد میخچه را در اختیار شما قرار دهیم. اگر تجربهی این ضایعات ناخوشایند را داشتهاید و یا نگران ایجاد آن هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
میخچه چه شکلی است؟
میخچه ضایعهی گرد، کوچک و دایرهای شکل است که معمولا در اطراف انگشت شست پا یا روی کف پا ایجاد میشود. میخچه مرکز متمایزی دارد که غالبا سفت است و اطراف آن با پوست ملتهب احاطه شده است.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در بیشتر موارد، میخچه مشکل جدی ایجاد نمیکند. با این حال در بعضی موارد، مراجعه به پزشک ضروری است، خصوصا اگر:
- دیابت دارید: افراد مبتلا به دیابت میبایست مراقب آسیب دیدگیهای پا باشند و در صورت مشاهدهی هرگونه ضایعهی مشکوک به میخچه به پزشک مراجعه کنند.
- هرگونه مشکل پزشکی دارید که به واسطهی آن در معرض زخم و عفونت قرار گرفتهاید: این افراد میبایست در صورت مشاهدهی میخچه حتما به پزشک مراجعه کنند.
- دچار میخچهای شدهاید که عفونت کرده و دردناک است: در این صورت مراجعه به پزشک جهت دریافت مراقبتهای اورژانسی الزامی است. میخچههایی که قرمز، داغ، دردناک و دارای ترشح هستند، عفونت کردهاند.
علل بروز میخچه چیست؟
میخچه در اثر اصطکاک و فشار ایجاد میشود. اغلب اوقات این ضایعات در اثر واکنش محافظتی بدن ایجاد میشوند و هدف آنها جلوگیری از ایجاد تاول و آسیب دیدن پوست است.
شایعترین دلیل میخچه، پوشیدن کفشی است که سایز آن مناسب نیست. اگر کفشی بپوشید که بیش از حد تنگ است و قالب آن مناسب پا نیست، پوست شما در معرض سایش، اصطکاک و فشار قرار میگیرد.
راه رفتن و دویدن بیش از اندازه هم منجر به میخچه میشود، حتی اگر کفشی که میپوشید کاملا مناسب باشد. ایستادنهای طولانی مدت هم یکی دیگر از علل ایجاد میخچه هستند.
اگر همیشه کفش پاشنه بلند بپوشید در معرض میخچه قرار میگیرید؛ کفش پاشنه بلند فشار زیادی به پا وارد میکند.
دیگر دلایل احتمالی میخچه عبارتند از:
- پابرهنه راه رفتن
- شرکت کردن در فعالیتهای ورزشی که باعث فشار روی پاها میشوند
- انجام دادن کارهایی که به پاها فشار میآورند
- پوشیدن کفشها و جورابهای توری
شرایط زیر احتمال بروز میخچه را بالا میبرند:
- وجود پینه روی پا یا داشتن انگشتان چکشی
- راه رفتن با پرونیشن بیش از حد (پرونیشن بیش از حد وقتی رخ میدهد که مچ پا بیش از حد به سمت داخل بچرخد)
- راه رفتن با سوپینیشن بیش از حد (سوپینیشن بیش از حد وقتی رخ میدهد که مچ پا بیش از حد به سمت خارج متمایل شود)
- آسیب دیدن غدد عرقی پا
- وجود اسکار (جای زخم) یا زگیل روی پاها
بیشتر بخوانید: 11 راهکار خانگی برای درمان پسوریازیس ناخن
راههای درمان میخچه
اگر میخچه، شما را اذیت نمیکند، نیازی به درمان نیست. با این حال بهتر است دلایل میخچه را شناسایی و اصلاح کنید. به عنوان مثال، اگر میخچهی شما در اثر پوشیدن کفش نامناسب ایجاد شده است، کفشهای خود را عوض کنید.
اگر میخچهها باعث درد یا نارحتی شوند، یا عفونت کنند، درمان ضروری است. اگر دیابت دارید یا مبتلا به هر مشکل دیگری هستید که به واسطهی آن در معرض عفونت قرار دارید، حتما برای درمان میخچههای خود به پزشک مراجعه کنید.
پزشک برای تشخیص میخچه، وضعیت ظاهری پاها را معاینه میکند. همچنین ممکن است برای ارزیابی حساسیت پاها، نقاط مختلف پا را فشار دهد. ضمنا ممکن است از شما بخواهد در اتاق راه بروید تا وضعیت راه رفتن شما را ارزیابی کند. احتمالا پزشک سوالاتی را در مورد عادتهای روزمرهی شما مطرح میکند، مثلا:
- برای مراقبت از پاهای خود چه کارهایی انجام میدهید؟
- معمولا چه مدل کفشهایی میپوشید؟
- در طول روز چقد راه میروید؟ مدت زمان نشستن و ایستادن شما بطور میانگین چقدر است؟
- آیا اخیرا در ورزشی شرکت کردهاید که از نظر جسمانی به پاهای شما فشار آورده باشد؟
راههای مختلفی برای درمان میخچه وجود دارد. پزشک بر اساس علت و علائم، بهترین درمان را انتخاب میکند. در برخی موارد، پزشک، بیمار را به پودیاتریست (پا پزشک) یا جراح ارتوپدی ارجاع میدهد.
درمانهای خانگی
داروهای متعددی برای درمان میخچه وجود دارند که میتوانید بدون ارائهی نسخهی پزشک از داروخانه تهیه کنید. معمولا این داروها به تسکین درد و ناراحتی کمک میکنند، به شرطی که در طول دورهی درمان فشار روی پاها را کاهش دهید.
-
سالیسیلیک اسید
سالیسیلیک اسید یکی از درمانهای اصلی میخچه است که برای درمان زگیل هم تجویز میشود. این دارو نوعی کراتولیتیک است که پروتئین و کراتین تشکیل دهندهی میخچه و پوست مردهی اطراف آن را از بین میبرد.
سالیسیلیک اسید علاوه بر چسب به شکل کرم و قطره هم ارائه میشود. چنانچه تمایلی به استفاده از چسب میخچه ندارید و میخواهید سالیسیلیک موضعی استفاده کنید، حتما آن را با استفاده از قطره چکان، فقط روی میخچه استفاده کنید.
هنگام استفاده از این دارو، پوست روی میخچه، سفید میشود و بافت مردهی اطراف آن خود به خود از بین میرود. میتوانید برای تسریع سرعت درمان، پوست مردهی اطراف میخچه را با استفاده از سنگ پا جدا کنید.
بعد از بهبود میخچه، برای جلوگیری از بازگشت مجدد آن، پوست نواحی درگیر را هر هفته اسکراب کنید.
سالیسیلیک اسید در دوزهای مختلف ارائه میشود. ممکن است سالیسیلیک اسید غلیظ، سریعتر اثر کند، اما تهیهی آن نیاز به نسخهی پزشک دارد.
فراموش نکنید، سالیسیلیک اسید، پوست را تحریک میکند. هرگز آن را روی پوست آسیب دیده استفاده نکنید.
-
چسب میخچه
چسبهای میخچه یکی از شایعترین درمانهایی هستند که شامل یک حلقهی لاستیکی ضخیم هستند که روی یک چسب قرار گرفته است. زدن این چسبها به به کاهش فشار کمک میکند. گاهی اوقات این چسبها منجر به نازک شدن پوست ضخیم اطراف میخچه میشوند.
یکی دیگر از اقدامات موثر خانگی، خیساندن میخچه داخل آب گرم است. پوست ناحیهی درگیر را به مدت 20 دقیقه داخل آب گرم قرار دهید، سپس به آرامی پوست ضخیم شده را با سنگ پا بتراشید. میتوانید به جای آب گرم از محلول سرکهی سیب یا روغن درخت چای استفاده کنید.
اگر میخچههای شما با این درمانهای خانگی از بین نرفتند، حتما به پزشک مراجعه کنید. ممکن است علائم ایجاد شده، نشانهی بیماری زمینهای دیگری باشند.
بیشتر بخوانید: آیا بواسیر قابل درمان است؟
در خصوص درمانهای خانگی و مصرف سالیسیلیک اسید چند نکته را به خاطر بسپارید:
- اگر قصد دارید میخچه را با داروهای بدون نسخه درمان کنید، هرگز پوست خود را بیش از اندازه نتراشید. ممکن است اینکار منجر به عفونتهای پوستی شود.
- سالمندان و افراد مبتلا به دیابت نمیتوانند پوست خود را اسکراب یا سوهانکشی کنند. اینکار میتواند منجر به عفونت شود که درمان را سخت میکند. ضمنا احتمال ایجاد زخم هم وجود دارد.
- همهی افراد میبایست قبل از مصرف سالیسیلیک اسید، نظر داروساز را جویا شوند. استفادهی نادرست و نابجا از این دارو منجر به ایجاد زخم میشود.
- هرگز پوستتان را داخل خانه با هیچ وسیلهای زخمی نکنید. اگر فکر میکنید لازم است میخچههایتان تخلیه شوند، حتما به پزشک مراجعه کنید.
- فراموش نکنید، میخچهها میتوانند مجددا عود کنند. بنابراین بعد از بهبود میخچه در صورت لزوم، پاها را به طور مرتب پدیکور کنید و ناخنهای پا را کوتاه نگه دارید.
جراحی میخچه
در صورت لزوم، پودیاتریست (پا پزشک)، جراحی برداشتن میخچه را پیشنهاد میکند. معمولا این جراحی فقط زمانی توصیه میشود که میخچه باعث درد شود و راه رفتن را مختل نماید.
پودیاتریست (پا پزشک) یا جراح به منظور انجام این جراحی برای برداشتن نواحی ضخیم پوست از یک تیغ تیز استفاده میکند. معمولا این کار دردناک نیست و احتمالا به محض اتمام جراحی میتوانید به راحتی راه بروید.
میخچه چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
معمولا میخچه خود به خود از بین میرود، به شرطی که علت آن را کشف و برطرف کنید. میخچههایی که در اثر فعالیتهای ورزشی (مثلا دوی ماراتون) ایجاد میشوند هم خود به خود از بین میروند.
اگر میخچه را هنگام رشد، درمان نکنید، به رشد خود ادامه میدهد و تا ابد سرجای خود میماند.
گاهی اوقات، میخچهها عفونت میکنند و راه رفتن را سخت میکنند. در صورت بروز چنین اتفاقی، حتما پزشک را مطلع نمایید. ممکن است به درمانهای پزشکی جدیتری نیاز داشته باشید.
گاهی اوقات زخمهای ناشی از میخچه، بعد از تسکین یا درمان، سر جای خود باقی میمانند.
چگونه از ایجاد میخچه جلوگیری کنیم؟
روشهای مختلفی برای جلوگیری از ایجاد میخچه وجود دارد:
-
کفشهای راحت و مناسب بپوشید
کفشها و جورابهای راحتی بپوشید که سایز آنها مناسب است و نرم هستند.
اگر میخواهید کفش جدیدی بخرید، بعد از ظهر این کار را انجام دهید. در این زمان، پاها در عریضترین حالت خود قرار دارند. خریدن کفش هنگام عصر باعث میشود سایز مناسبی که پاها در کل روز در آن راحت هستند را پیدا کنید.
-
مراقبتهای عمومی از پاها را جدی بگیرید
پاها را بعد از شستن یا خیس شدن، با دقت خشک کنید. سپس با استفاده از کرم مرطوب کنندهی مخصوص چرب کنید. این کار به تسکین و لطافت پوست پا کمک میکند.
برای از بین بردن پوست ضخیم پا از سنگ پا استفاده کنید. قبل از استفاده از سنگ پا از خشک بودن آن مطمئن شوید.
-
درد پا را نادیده نگیرید
اگر موقع راه رفتن دچار هرگونه درد و ناراحتی شدید حتما به پزشک اطلاع دهید. درد پا طبیعی نیست، با این حال کشف علت آن تقریبا راحت است. در حال حاضر روشهای مختلفی برای حل مشکلات پا و جلوگیری از مسائل آتی ناشی از آن وجود دارد.
جمعبندی
همانطور که در این مقاله ذکر شد، میخچه ضایعهای است که در اثر فشار و اصطکاک پوست ایجاد میشود. میخچهها گرد، کوچک و مدور هستند و معمولا پوست اطراف آنها، ملتهب و زبر است. افراد مبتلا به دیابت و کسانی که مشکلات زمینهای دارند میبایست جهت درمان میخچه به پزشک مراجعه کنند. در سایر موارد، معمولا میخچهها با تعویض کفش و استفاده از درمانهای خانگی از بین میروند. در برخی موارد لازم است میخچهها با جراحی برداشته شوند. پوشیدن کفش مناسب و رعایت بهداشت پا، مهمترین اقداماتی هستند که از ایجاد میخچه جلوگیری میکنند.
اگر هنوز هم در مورد میخچههای خود نگران هستید و پاسخ سوال خود را دریافت نکردهاید، جهت کسب اطلاعات بیشتر با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
شما میتوانید انواع محصولات مراقبت از پوست را به صورت آنلاین از داروخانه آنلاین دارودراگ خریداری و درب منزل تحویل بگیرید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.