همه آن چیزهایی که باید درباره کرونا دلتا بدانید
بیشتر از یک سال است که کووید-19 دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. درست است که واکسنها توانستند امید به زندگی دوباره را در دل مردم زنده کنند، اما متاسفانه این ویروس منحوس زرنگتر از این حرفهاست.
ویروس کرونا هم مثل دیگر ویروسهای شناخته شدهی جهان، برای زنده ماندن و سازگار شدن با محیط مرتباً تغییر شکل میدهد. ویروس کرونا دلتا که بسیار مسریتر و خطرناکتر از ویروسهای قبلی است، باعث بروز دردسرهای زیادی شد. احتمالاً شما هم در برابر این ویروس، با سوالات زیادی روبهرو هستید:
- کرونا دلتا چیست؟
- این ویروس چرا و چگونه به وجود آمده است؟
- کرونا دلتا چه علائمی دارد؟
- آیا انتشار کرونا دلتا به معنی پایان دنیاست؟
- آیا واکسنها میتوانند در برابر این سویهی جدید مقاومت کنند؟
- کرونا دلتا واکسن جداگانهای دارد؟
اگر این سوالات ذهن شما را هم درگیر است، با داروخانه آنلاین دکتر حامد مسعودی همراه باشید تا همهی آن چیزهایی که در مورد کرونا دلتا لازم است، بدانید.
منظور از انواع مختلف ویروس کرونا چیست؟ جهشها چرا و چگونه رخ میدهند؟
همانطور که گفتیم ویروس کرونا هم مثل دیگر ویروسهای شناخته شده در دنیا برای زنده ماندن و سازگار شدن با محیط پیرامون خود، مرتباً تغییر شکل میدهد. انواع جدید ویروس زمانی ظاهر میشوند که یک سویه از این ویروس به دلیل یک یا چند جهش از شکلهای دیگر ویروس متمایز شود.
بیشتر بخوانید: شربت ضد کرونا آلرگارد
تا به امروز ویروس کرونا چندین جهش گسترده داشته است. منظور از جهش گسترده، جهشی است که در بیش از چند کشور دیده شود. در حال حاضر، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) در حال بررسی روند تغییرات ویروس کرونا در کل دنیا هستند و به محض فراگیر شدن سویهای جدید، اطلاع رسانی خواهند کرد. به طور کلی در طبقه بندی جهشهای ویروس کرونا 3 طبقه بیش از بقیه جلب توجه میکنند:
- قابل توجه (variant of interest): سویهای که عامل انتقال آن فقط در چند کشور دیده شده است
- نگران کننده (variant of concern): سویهای که سرعت انتقال و شدت بیماری ناشی از آن بسیار زیاد است
- دارای پیامدهای بالا (variant of high consequence): سویهای که در برابر واکسن و روشهای درمان رایج مقاوم است
خوشبختانه تاکنون هیچ کدام از سویههای ویروس کرونا در دسته «دارای پیامد بالا» طبقه بندی نشدهاند. با اینحال گونههای جدیدی شناسایی شدهاند که در دسته «نگران کننده» قرار میگیرند و لازم است جوامع در برابر گسترش آنها دقت عمل بیشتری به خرج دهند. یکی از این سویههای جدید ویروس کرونا دلتا است که طی ماههای اخیر آمار ابتلا به کرونا در کشورهای مختلف را به شدت جا به جا کرده است.
کرونا دلتا چیست؟ این سویهی جدید ویروس از کجا آمده است؟
کرونا دلتا اولین بار در کشور هند شناسایی شد و به مرور زمان به بسیاری از کشورها از جمله ایران راه یافت.
طبق گفتهی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، کرونا دلتا (B.1.617.2)، مسریتر از دیگر انواع کرونا ویروس است. این سویهی جدید دارای جهشهایی است که میتواند سلولهای انسانی را راحتتر آلوده کند. به زبان ساده کرونا دلتا افراد را راحتتر آلوده میکند و افراد آلوده به ویروس، آن را راحتتر به دیگران منتقل میکنند.
محققان معتقدند سرایت گونه دلتا تا 50% بیشتر از گونه آلفا (کرونای انگلیسی) است. این در حالیست که کرونا انگلیسی (B.1.1.7)، از نوع اولیهی ویروس که نخستین بار در چین شناسایی شد، 50% مسریتر بود.
متخصصان بر این باورند که فرد مبتلا به کرونا دلتا به طور میانگین 4 تا 5 نفر دیگر را هم آلوده میکند. در حالی که ویروس کرونای اولیه تنها 1 تا 2 نفر دیگر را آلوده میکرد.
به گفته برخی منابع ممکن است کرونا نوع دلتا بتواند در برابر واکسن کووید و برخی درمانهای رایج مقاومت کند. با اینحال هنوز مطالعات بیشتری برای اثبات این فرضیه لازم است.
جهش کرونا دلتا پلاس
کرونا دلتا پلاس که با نام B.1.617.2.1 یا AY.1 هم شناخته میشود، نسخهی فرعی کرونا دلتا محسوب میشود. این سویهی فرعی دارای جهشی است که باعث شده بتواند راحتتر به سلولهای ریه حمله کند. جهش کرونا دلتا پلاس، اثربخشی واکسنها را زیر سوال برده است.
کرونا دلتا پلاس نخستین بار در هند شناسایی شد و بعد از آن مواردی از ابتلا به این ویروس در ایالات متحده، بریتانیا و نزدیک به 10 کشور دیگر یافت شد. مقامات هند این نوع کرونا را در دسته «نگران کننده» طبقه بندی کردهاند اما CDC و WHO اینطور فکر نمیکنند.
کرونا دلتا چه علائمی دارد؟
علائم اولیهی کرونا دلتا هم مانند علائم دیگر انواع کرونا است. شایعترین علائم ویروس کرونا دلتا عبارتند از:
- سرفه مداوم
- سردرد
- تب
- گلودرد
البته برخی از مبتلایان به این ویروس علائم کمی متفاوتتری را گزارش کردهاند. به نظر میرسد در کرونا دلتا تب، سرفه و از دست دادن بویایی کمتر رایج است و بیشتر مبتلایان دچار علائم سرماخوردگی از جمله سردرد، گلودرد و آبریزش بینی میشوند. مصرف قرص مترونیدازول میتواند در درمان عفونتهای ریهای ناشی از کرونا، موثر باشد.
بیشتر بخوانید: کرونا و قارچ سیاه؛ همکارِ قاتلِ جهش دلتا را بیشتر بشناسید
آیا انتشار کرونا دلتا باعث افزایش مرگومیر میشود؟
در حال حاضر هنوز دانشمندان در حال بررسی دادهها هستند و امیدوارند بتوانند میزان مرگبار بودن این سویهی موذی را مشخص کنند. بر اساس مطالعهی جدیدی که در لنست منتشر شده است به نظر میرسد انتشار کرونا دلتا میتواند منجر به افزایش آمار مرگ و میر و بستری به ویژه در افراد واکسینه نشده شود.
شیوع کرونا دلتا در افراد واکسینه نشده
گزارشات نشان میدهند افرادی که به طور کامل واکسینه نشدهاند (شامل افرادی که فقط 1 دوز از واکسن خود را دریافت کردهاند) بیشتر از دیگران در معرض خطر قرار دارند. به این ترتیب کودکان و نوجوانانی که واکسینه نشدهاند هم مستعد ابتلا به این سویهی جدید از ویروس هستند. طبق مطالعات اخیر احتمال ابتلا به کرونا در کودکان و بزرگسالان زیر 50 سال واکسینه نشده، تا 2.5 برابر بیشتر از سایرین است.
آیا کرونا دلتا واکسن را مغلوب میکند؟
گرچه تعداد مبتلایان واکسینه شده نادر است، با این حال محققان هنوز هم در حال بررسیهای بیشتر هستند و میخواهند بدانند کرونا دلتا چطور واکسن را دور میزند.
آنالیزهای اولیه نشان دادهاند کسانی که هر دو دوز واکسن فایزر یا مدرنا را دریافت کردهاند، تا 88% در برابر ابتلا به بیماری و تا 96% در برابر بستری شدن در بیمارستان در امان بودهاند.
واکسن آسترازنکا هم که در ایران در دسترس است، میتواند تا حدود 60% از ابتلا به بیماری و تا 93% از بستری شدن در بیمارستان جلوگیری کند.
در حال حاضر کمپانیهای سازندهی واکسنهای مختلف در حال بررسی ایدهی تزریق دوز سوم (به عنوان دوز یادآور یا تقویتی) هستند و میخواهند مطمئن شوند واکسنها در برابر سویههای جدید بیماری موثر عمل خواهند کرد.
جمع بندی
کرونا دلتا یکی از مسریترین سویههای ویروس کرونا است که در حال حاضر بسیاری از کشورهای دنیا را درگیر کرده است. این سویهی جدید میتواند کودکان و افراد زیر 50 سال بخصوص کسانی که واکسن نزدهاند را درگیر کند.
گرچه اطلاعات کاملی در مورد عدم اثربخشی واکسنها در برابر سویههای جدید این بیماری در دسترس نیست، اما هنوز هم استفاده از ماسک و رعایت فاصلهی اجتماعی اصلیترین راههای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا هستند. برای حفظ سلامت خود تا جای ممکن در اماکن شلوغ حاضر نشوید و برای تقویت سیستم ایمنی خود از مکمل تقویتی کمک بگیرید. برای خرید و مشاهدهی لیست مکملهای تقویتی میتوانید به داروخانه آنلاین دارودراگ مراجعه کنید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.