همه چیز در مورد کبد چرب
قبل از این که خون به بخش های مختلف بدن برسد از طرف کبد فیلتر می شود. کبد چرب بیماری خاموشی است که با تجمع بیش از حد چربی در سلول های کبد ایجاد می شود. این بیماری خطرناک حدود 30 درصد از ایرانی ها را به خود گرفتار کرده است. کبد چرب می تواند از مصرف الکل یا عواملی مثل چاقی ایجاد شود و اگر به موقع درمان نشود باعث التهاب کبد و در مراحل بعدی موجب ایجاد سیروز کبدی شود.
به دلیل اهمیت این بیماری در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین دارودراگ سعی داریم برای آشنایی بیشتر شما، به بررسی بیماری کبد چرب، علائم و علت ابتلا به کبد چرب و درمان آن بپردازیم؛ پیشنهاد می کنیم در این مقاله حتما با دارودراگ همراه باشید.
بیماری کبد چرب چیست؟
کبد چرب که با نام استئاتوز کبدی نیز شناخته می شود بیماری شایعی است و زمانی که چربی های اضافه در کبد انباشته شود اتفاق می افتد. کبد عضوی ضروری برای بدن است که دارای عملکردهای متعدد حمایت کننده از زندگی می باشد. کبد به حذف سموم کمک می کند و پروتئین گوارشی صفرا تولید می کند. یک کبد سالم دارای مقدار کمی چربی است. اما در صورتی که چربی به 5 الی 10 درصد وزن کبد برسد مشکل ساز می شود. کبد چرب بیماری خاموشی است که موقعیت خطرناکی را در بدن به وجود می آورد و بدتر اینکه هیچ نوع علامت هشدار دهنده ای از ابتلا از خود نشان نمی دهد.
بیماری کبد چرب با ساخته شدن چربی در سلول های کبد به وجود می آید و مصرف الکل آن را شدید و بحرانی می کند. گرچه اصلی ترین علت آن مصرف مشروبات الکی است اما عوامل دیگری نیز باعث بروز آن می شود. در ادامه از مجله داروخانه آنلاین دارودراگ به نشانه های کبد چرب می پردازیم.
علائم کبد چرب
شناسایی به هنگام ابتلا به بیماری کبد چرب بسیار مهم است چون این بیماری را می توان با شناخت علائم و نشانه های آن مثل همه بیماری ها درمان کرد. رایج ترین علائم ابتلا به کبد چرب عبارتند از:
- درد معده و درد شکم
- بی اشتهایی
- بی حالی و ضعف
- حالت تهوع
- اسهال
- تورم پاها، دست ها، مچ و شکم
- خارش شدید پوست
- یرقان به طوری که پوست و چشم ها به زردی می گرایند.
- قرمزی کف دست ها
- ضعف عضلات
- مشکلات حافظه و یادگیری
- اختلال در خواب
- تغییر در خلقیات
- خونریزی داخلی
- خونریزی از بینی
- تب و لرز
عوامل ایجاد کبد چرب
بیماری کبد چرب وقتی اتفاق می افتد که چربی بیشتری در بدن تولید شود یا متابولیزه چربی به اندازه موردنیاز صورت نگیرد. کبد چرب در اثر مصرف الکل که اصلی ترین علت ایجاد آن به شمار می رود، ایجاد می شود. اما ممکن است در اثر عوامل دیگری مثل چاقی نیز بروز کند. عوامل متعددی در ایجاد کبد چرب نقش دارند که شامل موارد زیر می شوند:
- چاقی و اضافه وزن
- دیابت نوع 2
- سطح بالای فشار خون
- کلسترول خون بالا
- ابتلا به سندرم متابولیک
- سن بالاتر از 50 سال
- استعمال دخانیات
- مقاومت به انسولین
- خوردن نوشابه های شیرین
- اختلال در روده
- چربی اضافی در شکم
انواع بیماری کبد چرب
دو نوع اصلی بیماری کبد چرب وجود دارد که در ادامه از مجله دارودراگ به توضیح آن ها می پردازیم.
- کبد چرب غیر الکی (NAFLD)
زمانی که چربی زیادی در کبد افرادی که الکل نمی نوشند جمع می شود به آن کبد چرب غیر الکی می گوییم. در این شرایط معمولا مشکلی ایجاد نمی شود و اگر التهابی وجود نداشته باشد این وضعیت به عنوان NAFLD ساده شناخته می شود.
نوع دیگری از کبد چرب غیر الکی وجود دارد که خیلی جدی تر از کبد چرب ساده است. این نوع که به آن استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) می گویند زمانی که تجمع چربی اضافی در کبد با التهاب همراه است به وجود می آید. در صورتی که کبد چرب غیر الکی به موفع درمان نشود، NASH موجب ایجاد مشکلات جدی تری مثل فیبروز، سیروز و سرطان کبد می شود.
محققان هنوز نمی دانند دلیل تجمع چربی در کبد به چه علت است، اما شایع ترین عوامل ایجاد این بیماری در افرادی که به بیماری هایی مثل چاقی، دیابت نوع 2، کلسترول بالا و فشار خون بالا دچار هستند، می باشد.
- کبد چرب الکی (AFLD)
بیماری کبد چرب الکی با مصرف بیش از حد الکل در کبد به وجود می آید. اولین مرحله ایجاد بیماری کبد چرب، مرتبط با الکل است. اگر التهاب و مشکل دیگری وجود نداشته باشد این بیماری با عنوان AFLD ساده شناخته می شود.
نوع دیگری از کبد چرب الکی، استئاتوهپاتیت الکی (ASH) می باشد و زمانی که تجمع چربی اضافی در کبد با التهاب همراه است اتفاق می افتد که به آن هپاتیت الکی نیز می گویند. اگر این بیماری به موقع درمان نشود، ASH باعث فیبروز و سیروز کبدی می شود. سیروز کبدی باعث نارسایی کبد می شود.
در همین رابطه بخوانید: بهترین قرصهای کبد چرب
نحوه تشخیص کبد چرب
از آنجایی که کبد چرب اغلب بی علامت است و نوعی بیماری خاموش محسوب می شود، تشخیص آن کار ساده ای نیست. اما به طور کلی پزشک برای تشخیص بیماری کبد چرب این روش ها را به کار می گیرد:
- بررسی سابقه پزشکی بیمار مبتلا به کبد چرب
در مرحله اول جهت تشخیص بیماری کبد چرب شرح حالی از بیمار توسط پزشک انجام می گیرد. اگر پزشک به بیماری مشکوک شود سوالاتی پیرامون این بیماری می پرسد.
- معاینه بدنی
به منظور بررسی التهابات کبد، پزشک شکم فرد بیمار را لمس می کند و یا بر روی آن فشار وارد می کند. در این صورت اگر کبد بزرگ شده باشد پزشک احتمالا آن را احساس می کند. اما بدون وجود بزرگ شدن کبد التهاب ممکن است وجود داشته باشد.
- آزمایش خون
در بسیاری از موارد دیگر، بیماری پس از تایید آزمایش خون که نشان دهنده افزایش آنزیم های کبدی است، تشخیص داده می شود. پزشک ممکن است دو تست آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و تست آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) را انجام دهد.
- مطالعات تصویربرداری
نمونه برداری از کبد بهترین شیوه برای تشخیص شدت بیماری است. پزشک از یک یا چند تکنیک تصویربرداری از قبیل سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI برای بررسی مشکلات کبد استفاده می کند.
روش های درمان کبد چرب
درمان کبد چرب به میزان پیشرفت آن بستگی دارد. همواره پزشکان توصیه می کنند در مرحله نخست وزنتان را کاهش دهید. اگر بیماری در مراحل اولیه قرار دارد رژیم غذایی و پرهیز از مصرف الکل می توان عملکرد کبد را به حالت طبیعی برگرداند. اگر به کبد چرب غیر الکی مبتلا هستید توجه داشته باشید همه رژیم ها و مکمل ها برای کبد خوب نیستند و قبل از استفاده باید حتما با پزشک مشورت کنید.
- درمان های خانگی کبد چرب
- استفاده از رژیم های غذایی مناسب
- استفاده از چربی های غیر اشباع مانند آجیل، آووکادو و روغن زیتون
- آب پنیر
- چای سبز
- قهوه، سبزیجات، ماهی، بلغور جو دوسر، گردو، دانه آفتابگردان، سیر، کلم، چغندر و...
- وزنتان را کاهش دهید
- قهوه بنوشید
- میوه های تازه بخورید
- فعال باشید
- به طور منظم ورزش کنید
- خودداری از مصرف غذاهای حاوی قندهای اضافه
خوراکی هایی شامل قندهای اضافه را نخورید این موادغذایی عبارتند از:
- آب نبات
- بستنی
- غلات قندی
- نوشیدنی های بدون الکل
- نوشیدنی های ورزشی و انرژی زا
- نیشکر
- شربت ذرت
- عسل
- ملاس
- شربت
- رژیم مدیترانه ای را امتحان کنید
این رژیم غذایی بر استفاده از غذاهای گیاهی مثل میوه ها و سبزیجات تازه و حبوبات در کنار چربی های سالم تمرکز دارد.
- میوه و سبزیجات متعدد
- حبوبات
- چربی های سالم مثل روغن زیتون، آجیل، دانه های مغذی و آووکادو
- ماهی و گوشت بدون چربی
- غلات غنی
- میوه های تازه بخورید
- درمان کبد چرب با گیاهان
- خار مریم
- جینسینگ
- شیرین بیان
- زردچوبه
- سیر
- درمان های دارویی کبد چرب
بسیاری از افرادی که به کبد چرب غیر الکی مبتلا هستند مشکل جدی ندارند؛ اما اگر این بیماری در شما تشخیص داده شود؛ پیشنهاد می کنیم در مرحله اول تغییر در سبک زندگی خود ایجاد کنید؛ اما از نظر تئوری نیز ویتامین E و سایر ویتامین های که دارای آنتی اکسیدان هستند، می توانند با کاهش و خنثی کردن التهابات به محافظت از کبد کمک کنند. گرچه باید تحقیقات زیادی انجام شود اما شواهد نشان می دهد مکمل های ویتامین E و برخی داروها مانند قرص لیورگل 140 گل دارو، لیور ساپورت، لیور کیر و لیور گلدن برای افرادی که آسیب کبدی ناشی از کبد چرب غیر الکی دارند، مفید باشند.
شما می توانید انواع مکمل های کبد چرب و قرص لاغری را به صورت آنلاین از داروخانه آنلاین دارودراگ سفارش داده و آن را درب منزل به راحتی تحویل بگیرید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.