درمان گرگرفتگی چیست؟
گرگرفتگی یک احساس گرمای ناگهانی است که معمولا به قرمز شدن صورت، گردن و قفسه سینه منجر میشود و در برخی موارد، با عرق کردن همراه است. علت اصلی گرگرفتگی تا به حال به صورت دقیق شناسایی نشده است اما برخی تغییرات هورمونی و گردش خون میتواند با این مشکل مرتبط باشد. گرگرفتگی زمانی شروع میشود که رگهای خونی، برای خنک شدن نزدیک سطح پوست منبسط میشوند. این اتفاق، موجب افزایش خونرسانی به پوست، افزایش دما و برخی مواقع تعرق میشود. در ادامه این مطلب از مجله دارودراگ، قصد داریم تا سایر دلایل و راهکارهای درمان گرگرفتگی را بیان کنیم.
آشنایی با علل گرگرفتگی
علل اصلی گرگرفتگی همچنان برای هیچ یک از پزشکان و محققان مشخص نشده و عده زیادی از آنها همچنان به دنبال پیدا کردن دلیل و درمان گرگرفتگی هستند. شواهد زیادی نشان میدهند که این مشکل به دلیل تغییرات هورمونی بدن زنان در دوران یائسگی رخ میدهد.
البته در کنار یائسگی، میتوان موارد دیگری مانند چاقی، سندروم متابولیک (مجموعهای از شرایط که شامل فشار خون بالا، افزایش غلظت انسولین خون، چربی انباشتهای اضافه در اطراف شکم و بالا رفتن چربی خون میباشد)، دیابت، غذاهای تند، آب و هوای بسیار گرم و.... میتوانند از علائم اصلی گرگرفتگی باشند.
البته لازم به ذکر است که گرگرفتگی در مردان نیز میتواند اتفاق بیافتد و اصلیترین دلایل آن نیز افت شدید و ناگهانی هورمونهای مردانه و یا تستوسترون است. همچنین تمامی مردان و زنانی که تومور غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس، برخی از عفونتهای خطرناک مانند HIV یا توبروکلروزیس، اختلالات تیروئیدی یا اعتیاد به الکل دارند نیز ممکن است به این مشکل مبتلا شوند.
پیشگیری از گرگرفتگی
متاسفانه روشی برای جلوگیری از گرگرفتگی، مخصوصا در زمان یائسگی زنان، وجود ندارد اما میتوان با استفاده از روشهایی برای تغییر سبک زندگی، از شدت و تکرار آن را کاهش داد. از جمله مهمترین این روشها به شرح زیر میباشند.
- نوشیدن یک لیوان آب خنک در زمان گرگرفتگی، میتواند احساس ناراحتی در برخی زنان یائسه را کاهش دهد
- عدم استفاده از نوشیدنیهای حاوی کافئین و یا الکلدار
- خوردن شکلات، برخی از پنیرها و شراب قرمز را محدود کنید، زیرا این موارد حاوی ترکیبات شیمیایی هستند که میتواند بر روی مراکز کنترل دما در مغز اثر بگذارند
- ورزش منظم در دوران یائسگی میتواند در کاهش شدت و حتی روند درمان گرگرفتگی مفید باشد
- کشیدن سیگار میتواند به تشدید گرگرفتگی کمک کند
- سعی کنید لباسهعای راحت و گشاد از جنس کتان بپوشید
- دما خانه را خنک نگه دارید
- از ملحفههای سبک برای خوابیدن استفاده کنید
گرگرفتگی در زمان بارداری
بیش از 33% بانوان در طول بارداری و یا پس از بارداری ممکن است دچار گرگرفتگی شوند. طبق آخرین تحقیقات انجام شده در این زمینه، گرمای بیش از حد بدن میتوان به کودک شما آسیب برساند. دمای استاندارد بدن در این دوران، در حدود 39 درجه سانتی گراد در نظر گرفته شده است. به همین دلیل، در صورتی که دچار این مشکل شدید، برای درمان گرگرفتگی حتما باید به دکتر متخصص خود مراجعه کنید تا بهترین روش درمان را به شما پیشنهاد دهد.
بیشتر بخوانید: با گرمازدگی چه کنیم و چگونه آن را درمان کنیم؟
درمان گرگرفتگی چیست؟
امروزه با توجه به پیشرفتهای خوب در زمینه پزشکی، روشهای مختلفی را میتوان برای درمان گرگرفتگی استفاده کرد. یکی از همین روشها، هورمون درمانی است. زنان در دوران یائسگی، دچار افت هورمون استروژن میشوند. به همین دلیل، دکتر متخصص میتواند برای آنها مصرف این هورمون را تجویز کند. البته باید دقت داشته باشید که مصرف بیش از حد این هورمون میتواند باعث بروز مشکلات دیگری نیز شود، پس حتما باید زیر نظر پزشک متخصص، اقدام به مصرف آن کنید.
در این روش درمان گرگرفتگی یائسگی، در صورتی که بیمار دچار یائسگی طبیعی شده باشد و رحم در طی جراحی از بدن وی خارج نشده باشد، مصرف داروهای هورمونی ترکیبی (ترکیب استروژن و پروژسترون) توصیه میشود، زیرا در این صورت ریسک ابتلا به سرطان رحم کاهش پیدا میکند.
استروژن را میتوان به صورت قرص و یا استروژن موضعی استفاده کرد. همچنین این هورمون را میتوان به صورت کرم، شیاف یا حلقه در واژن استفاده کرد تا علائم واژن را کاهش بدهد. پروژسترون نیز میتوان به صورت قرص، موضعی و یا شیاف واژینال استفاده شود. البته لازم به ذکر است، در صورتی که استفاده از استروژن برای درمان گرگرفتگی در نظر گرفته شود، باید کمترین دوز ممکن را استفاده کنید.
درمان گرگرفتگی با استفاده از داروهای مختلف
علاوه بر استروژن، داروهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند برای درمان گرگرفتگی مفید باشند. از جمله بهترین این نوع از داروها، میتوان به کلونیدین، گاباپنیتین یا داروهای ضد افسردگی مانند ونلافکسین، پاروکسیتین، فلوکسیتین و یا سرترالین اشاره کرد. همچنین برای زنانی که در اثر برداشتن تخمدان و رحم به یائسگی دچار شدهاند و گرگرفتگی شدیدتری را تجربه میکنند، برخی از تحقیقات نشان داده از است که ترکیب استروژن و آندروژن میتواند مفید باشد. اما در هر صورت، باید طبق نظر پزشک متخصص این داروها را مصرف کنید.
درمان گرگرفتگی با استفاده از طب سنتی
برخی از گیاهان دارویی نیز میتوانند برای درمان گرگرفتگی مفید باشند. اما خیلی از این درمانها هنوز تحت بررسیهای بالینی قرار نگرفتهاند. یکی از گیاهان مطرح برای درمان این مشکل، گیاه Black cohosh است که در بسیاری از موارد ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد. اما با تحقیقاتی در سال 2009 در این زمینه انجام شد، مشخص شد که ریشه این گیاه نمیتوان بهتر از یک پلاسبو عمل کند.
بیشتر بخوانید: با تعریق زیاد بدن چه کنیم؟
چه زمان برای درمان گرگرفتگی باید به متخصص زنان مراجعه کرد؟
گرگرفتگی شدید میتواند فرد مبتلا را در خانه و یا محل کار آزار دهد و در برخی مواقع نیز باعث اختلال در خواب شبانه شود. در صورتی که گرگرفتگی شما به حدی بود که بر روی کیفیت زندگی روزمرهتان اثر منفی گذاشته بود، باید به پزشک زنان مراجعه کنید. بیش از 95% زنان، با استفاده از دوز پایین استروژن، بعد از 2 الی 4 هفته میتوانند گرگرفتگی را کم و یا به طور کلی از بین ببرند.
سخن پایانی
در این مطلب از دارودراگ، با بررسی دلایل و روشهای درمان گرگرفتگی همراه شما بودیم. گرگرفتگی یکی از مشکلات شایع میان تمامی انسانها است اما در زنان بیشتر رخ میدهد. متاسفانه همچنان علت اصلی گرگرفتگی مشخص نشده است اما علائمی مانند مصرف الکل، سیگار، نوشیدنیهای حاوی الکل میتوانند در تشدید آن موثر باشند. همچنین گرگرفتگی یکی از از علائم رایج برای آغاز دوران یائسگی زنان است اما میتوان آن را با استفاده از روشهایی که در این مطلب بیان کردیم کاهش داد یا از بین برد.
شما میتوانید انواع محصولات مراقبت از پوست را به صورت آنلاین از داروخانه آنلاین دارودراگ خریداری و درب منزل تحویل بگیرید.

این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.