قرص پلاویکس Plavix چیست؟
پلاکتهای گروهی از سلولهای خونی هستند که وظیفهی لختهشدن و ممانعت از خونریزی را در زمان زخم شدن قسمتهای مختلف بدن برعهده دارند. گاهی اوقات به دلایل مختلف عملکرد پلاکتها دچار اختلال شده و این لختهی خون درون عروق بدن تشکیل میشود که نتیجهی آن انسداد رگها و در نهایت بروز انواع سکتههای قلبی و مغزی است.
قرص پلاویکس از جمله داروهایی است که برای مهار پلاکتهای خون در بیمارانی که بهتازگی سکته را پشت سر گذاشته یا دچار مشکلات مربوطه هستند، استفاده میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دارو تا انتهای مطلب با ما در داروخانه آنلاین دارودراگ همراه باشید.
معرفی کامل قرص پلاویکس
پلاویکس، اسویکس و زیلت از نامهای تجاری کلوپیدوگرل یکی از مهمترین داروهای مهارکننده پلاکت خون هستند که مانع لختهشدن خون درون شریانها شده که نتیجهی نهایی آن جریان یکنواخت این مایع حیاتی در تمامی قسمتهای بدن است.
در بیشتر موارد این دارو توسط پزشک برای افراد با مشکلات تصلب شریان، آنژین صدری ناپایدار، آریتمی ضربان قلب، بیماریهای قلبی و عروقی گوناگون و درد قفسهی سینه تجویز میشود.
جالب است بدانید که قرص پلاویکس در بیشتر موارد همراه با آسپرین برای درمان بیماریهای حاد قلبی و عروقی تجویز میشود. در صورت حساسیت بیمار نسبت به آسپیرین، پزشک پلاویکس را بهجای این قرص برای او تجویز میکند.
مکانیسم عمل قرص پلاویکس
حال که با ماهیت قرص پلاویکس آشنا شدیم، بهتر است که در مورد مکانیسم و نحوهی عملکرد آن نیز اطلاعات لازم را به دست آوریم. این دارو بعد از مصرف از طریق معده به کبد منتقل شده و در آنجا بر اثر فعالیت آنزیمهای کبدی به متابولیتهای فعال تبدیل میشود.
بیشتر بخوانید: انواع مکمل و قرصهای قلب و عروق را بیشتر بشناسید
در مرحلهی بعد این داروی فعال شده به پلاکتها چسبیده و تلاش میکند تا آنها را بهصورت دائمی غیرفعال کند. در اثر انجام این کار، اتصال پلاکتها به یکدیگر مهار شده و از تشکیل لختهی خون نیز جلوگیری میشود.
روش مصرف و استفاده از پلاویکس
همواره توصیه میشود که پیش از مصرف هر دارویی از جمله قرص پلاویکس، راهنمای موجود در جعبه را بهدقت مطالعه کرده و موارد مختلف را با پزشک خود در میان بگذارید. در مجموع برای رسیدن به بهترین نتیجه در زمان مصرف پلاویکس باید نکات زیر را رعایت کنید:
- دز دارو و مدتزمان مصرف آن به شرایط بدن و وضعیت بیماری شما بستگی داشته و توسط پزشک تعیین میشود.
- اگر میخواهید بهترین نتیجهی ممکن را دریافت کنید، بهتر است مصرف منظم و دقیق پلاویکس را فراموش نکنید.
- قرص پلاویکس از دسته ترکیبات دارویی بلعیدنی است که معمولاً یکبار در روز همراه با غذا یا بهصورت عادی مصرف میشود (همواره به دستورات پزشک خود در این زمینه عمل کنید).
- بههیچعنوان مصرف دارو را تا تمامشدن طول درمان قطع نکرده و زمان مشخصی را در روز به مصرف آن اختصاص دهید.
- حتی در صورت احساس سلامتی بههیچعنوان نباید مصرف قرص پلاویکس را بهصورت خودسرانه قطع کنید.
- بهتر است که از مصرف گریپفروت با پلاویکس خودداری کنید؛ چون ترکیبات خاصی دارد که احتمال بروز عوارض جانبی را در شما افزایش میدهد.
- درصورتیکه این دارو بعد از عمل جراحی استنت قلب یا جراحیهای مشابه برای شما تجویز شده باید مصرف آن را همراه با آسپیرین تا چند ماه یا حتی چند سال مطابق با نظر پزشک ادامه دهید.
- قطع خودسر دارو میتواند منجر به بروز علائم سکته قلبی یا مغزی اعم از عرقکردن غیرعادی، ضعف در قسمتی از بدن، لکنتزبان، گیجی، درد در قفسه سینه و فک، تنگی نفس و... شود. در چنین شرایطی بلافاصله با اورژانس تماس گرفته و در کوتاهترین زمان ممکن خود را به بیمارستان برسانید.
عوارض احتمالی مصرف قرص پلاویکس
هر دارو در کنار مزایایی گوناگون ممکن است عوارض متعددی را به دنبال داشته باشد که در مورد قرص پلاویکس شامل موارد زیر است:
- همانطور که اشاره کردیم اصلیترین کاربرد پلاویکس ممانعت از لختهشدن خون است؛ بنابراین نتیجهی آن رقیقشدن خون و افزایش احتمال خونریزی است.
- با رقیقشدن خون حتی بروز ضربات سطحی بر روی دستوپا هم خود را به شکل کبودیهای کوچک نشان میدهد. محو شدن این کبودیها بین یک هفته تا ده روز زمان میبرد.
- تب، سردرد، وجود خون در ادرار، خوندماغ شدن، خونریزی مفاصل یا چشم و خستگی شدید هم از دیگر عوارض مصرف قرص پلاویکس هستند.
- در بیماران مبتلا به زخم معده یا افرادی که سابقهی جراحیهای قبلی دارند، مصرف پلاویکس میتواند احتمال بروز خونریزی مجدد را افزایش دهد.
- بعضی از بیماران به ترکیبات دارویی بهکاررفته در قرص پلاویکس حساسیت داشته و این حساسیت خود را در قالب کهیر، خارش، تنگی نفس و جوش نشان میدهد که حتماً نیاز به مشاوره یا مراجعه به پزشک دارد.
- رقیقشدن خون انجام عملهای جراحی مختلف از جمله کشیدن دندان را غیرممکن میکند؛ چون ممکن است خونریزی در روند کار غیرقابلکنترل شود.
بیشتر بخوانید: ضربان قلب نرمال در سنین مختلف چیست؟ +برنامه غذایی
نکته: درصورتیکه بعد از مصرف دارو دچار عوارض جانبی جدی شدید باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
روش نگهداری از قرص پلاویکس
قرص پلاویکس را از دسترس کودکان خارج کرده و در محیطی با درجه حرارت پایینتر از ۳۰ درجه سانتیگراد و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
همواره به تاریخ انقضای قرص پلاویکس توجه کرده و از مصرف انواع تاریخگذشتهی این محصول نیز اجتناب کنید.
نکات مهم مصرف قرص پلاویکس
- درصورتیکه سابقهی زخم معده یا خونریزی دستگاه گوارش دارید، حتماً پیش از مصرف دارو این مسئله را به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت فراموشکردن یک دز دارو چنانچه ۶ ساعت تا دز بعدی فاصله دارید، آن را مصرف کنید. در غیر این صورت فقط دز بعدی را استفاده کنید.
- مصرف قرص پلاویکس در دوران شیردهی توصیه نمیشود.
- مصرف ترکیبات الکی عوارض ناشی از مصرف پلاویکس را تشدید میکند.
- در زمان مصرف این دارو باید در انجام حرکات خود دقت بیشتری داشته باشید تا از بروز خونریزی جلوگیری کنید.
- همانطور که اشاره کردیم قطع خودسرانه قرص پلاویکس خطرناک بوده و احتمال ایجاد لخته حاد در استنت قلبی یا سایر عروق را افزایش میدهد.
داروهای تقویتکننده قلب
همانطور که میدانید پیشگیری همواره بهتر از درمان است؛ بنابراین با تهیهی مکملهای ذکرشده در این بخش از مجموعهی دارودراگ قدمهای اولیه را برای بهبود سلامت قلب و عروق خود بردارید:
- امگا ۳: از جمله مکملهای حیاتی برای سلامت قلب و عروق امگا ۳ است که در ترکیبات غذایی مانند ماهیهای چرب، گردو و روغن بذر کتان موجود است. اگر به هر دلیلی تمایلی به مصرف این ترکیبات غذایی ندارید، با تهیهی امگا ۳ از مجموعهی ما مقادیر مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید.
- ویتامین D: از جمله ویتامینهای محلول در چربی ویتامین D است که منجر به افزایش جذب کلسیم در روده و استخوانسازی طبیعی میشود. مصرف این ویتامین میتواند به رشد سلولها، بهبود عملکرد سیستم عصبی - عضلانی، تنظیم فشارخون و کاهش سطح کلسترول خون هم کمک کند. البته توجه کنید که مصرف بیش از حد کلیهی ویتامینهای محلول در چربی میتواند شما را دچار مسمومیت کند.
- ویتامین E: از دسته ویتامینهای محلول در چربی است که مزایای متعددی را برای بدن به دنبال دارد که از جملهی آنها میتوان به محافظت از سلولها در برابر پیری زودهنگام، تنظیم هورمونهای بدن، کاهش تغییرات پوستی، خستگی، استرس و آلرژی اشاره کرد. البته مصرف مکمل ویتامین E همواره برای ممانعت از تشکیل لختههای خونی خطرناک هم توصیه میشود. (از مصرف بیش از اندازه خودداری کنید)
- مکمل منیزیم: کلسیم از جمله ترکیباتی است که بهصورت کامل در خون حل نمیشود و این مسئله به نوبهی خود لختهشدن خون را افزایش میدهد. اما مصرف منیزیم میتواند این لختههای خونی را حل کرده و از بروز سکتههای قلبی و مغزی جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: علائم حمله قلبی یا سکته قلبی چیست؟ 10 علامت هشدار دهنده
سخن آخر
قرص پلاویکس از جمله داروهای مهارکننده پلاکتهای خون است که مانع لختهشدن خون و بروز سکتهی قلبی و مغزی میشود. بیماران عزیز باید از مصرف خودسرانه و قطع ناگهانی این دارو پرهیز کرده و در این مورد با پزشک خود مشورت کنند. شما میتوانید با خرید مکملهای ذکرشده در این مطلب از دارودراگ وضعیت سلامت قلب و عروق خود را به میزان چشمگیری بهبود ببخشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با پزشک آنلاین مجموعهی ما مشورت کنید.
این مطلب توسط تیم مجله سلامتی دارودراگ تهیه و تنظیم شده است.
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت دارودراگ مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.
ممنونیم که نظرت رو با دارو دراگ به اشتراک می گذاری
ممنونیم که نظرت رو با دارو دراگ به اشتراک می گذاری
ممنونیم که نظرت رو با دارو دراگ به اشتراک می گذاری
ممنونیم که نظرت رو با دارو دراگ به اشتراک می گذاری
ممنونیم که نظرت رو با دارو دراگ به اشتراک می گذاری.
ممنونیم که نظرت رو با دارو دراگ به اشتراک می گذاری.